latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:26 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Дјеца са Косова посјетила Козару

Педесет двоје дјеце са Косова и Метохије, заједно са вршњацима из Основне школе "Петар Кочић" код којих су боравили седам дана, привели су крају посјету Приједору данашњим излетом на Козару.
Дјеца са КиМ на Козари - Фото: СРНА
Дјеца са КиМ на КозариФото: СРНА

Дјеца са Косова и Метохије одушевљена су Приједором и позвали су своје нове пријатеље да им узврате посјету.

"Мени је овђе прелијепо. Веома ми се свидио Приједор и надам се да ћу га посјетити и сљедеће године", рекла је Катарина Талић која живи у Грачаници.

У узвратну посјету своје нове пријатеље позвала је Јована Миладиновић из Доње Брњице, истичући да на Косову могу да виде многе манастире, као што је Грачаница и да посјете друга мјеста, попут Призрена.

Приједорски основци показали су гостима знаменитости града на Сани и његове природне љепоте.

Начелник Одјељења за културу, омладину и спорт општине Грачаница Гордана Тоскић пожељела је да ове посјете постану традиционалне и да се српски народ са обје стране Дрине још јаче повеже.

Она је додала да су дјеца са Косова и Метохије у Приједору наишла на љубав равну родитељској.

"Жељела бих да и породице са Космета узврате гостопримство и да већ сљедеће године кренемо са узвратним посјетама. Да љубав између ове дјеце буде нешто што ће трајати дуго година", поручила је Тоскићева.

Предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов рекао је да су дјеца у ових седам дана могла да осјете оно што им највише недостаје на Космету, а то је слобода.

"Многа дјеца на Космету, када падне ноћ, остају у кућама, јер немају слободу да изађу напоље. Њихови родитељи морају да држе страже када обрађују њиве, организовано воде ђецу у школу јер се боје отмица. То је тежак живот и зато су дјеца раздрагана кад бораве овдје", нагласио је Арлов.

Он је захвалио породицама које су у своје домове примиле ђецу са Косова, као и ОШ "Петар Кочић", те градоначелнику Приједора Марку Павићу на указаном гостопримству.

Малишани се враћају на Космет у суботу, 27. августа.