latinica  ћирилица
25/08/2016 |  15:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: ЕУ ће морати напорно да ради да превазиђе Брегзит

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ће ЕУ морати напорно да ради како би превазишла "шок" послије одлуке Британије да изађе из ЕУ, назвавши то преломним тренутком за размишљање о даљем путу Уније.

"Покренули смо такозвани процес размишљања како би истражили у којим подручјима треба даље да се даље развијамо и шта треба да нам буде приоритет," рекла је Меркелова новинарима у Талину.

Посјета Естонији је дио турнеје њемачке канцеларке по источној Европи с циљем да чује мишљење влада земаља Уније уочи самита ЕУ 16. септембра у Братислави.

Том самиту ће присуствовати сви лидери земаља ЕУ изузев британске премијерке Терезе Меј.

Меркелова планира да у наредна 48 сата разговара са десетак лидера ЕУ а после Талина ће данас отпутовати у Праг а сутра у Варшаву, а потом ће се састати са лидерима Шведске, Финске, Данске и Холандије, преноси Блумберг.

Британски референдум о изласку из ЕУ у јуну је "раскрсница у развоју Европе и успешној причи о европским интеграцијама. Мислим да можемо да превазиђемо одлуку Британије, али морамо напорно да радимо на томе", рекла је она.

Меркелова је јуче рекла да Британија "може да се са времена" да одлучи шта жели од ЕУ у преговорима о Брегзиту. Осталих 27 чланица ће у међувремену наставити да раде на европском пројекту, додала је она.

"Као што смо рекли, док год Британије не поднесе зхатјев за излазак не можемо да одговоримо на питање какву врсту односа ми имамо у виду", навела је она.

Шведски премијер Стефан Левен, са којим Меркелова планира да се сатане сутра, изјавио је да лидери ЕУ треба да покажу грађанима "да је наша сардња довољно снажна" да издржи изазове, подсејћа Блумберг.