latinica  ћирилица
25/08/2016 |  14:19 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Петрић: Испуњени услови за достављање извода бирачког списка

Члан Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић изјавио је данас у Сарајеву да су испуњени услови за достављање извода из Централног бирачког списка Републичкој комисији за спровођење референдума о Дану Републике Српске.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

"Треба испунити три услова - да постоји закон а постоји, да постоји одлука надлежног органа о примјени закона а то је одлука Народне скупштине Републике Српске и да постоји захтјев надлежног органа да се достави списак а и то постоји", рекао је Петрић новинарима након сједнице ЦИК-а.

Према његовим ријечима, ЦИК треба да одлучи о овом захтјеву, а на одлуку, каква год буде, могуће је поднијети жалбу Суду БиХ.

Петрић је изразио наду да ће ЦИК одлуку о захтјеву Републичке комисије за провођење референдума донијети почетком идуће седмице, иако постоје захтјеви да се извод не достави.

"Бирачки списак је јавни списак, документ који је у складу са законом и који је доступан онима који примјењују законе. Ми немамо овлаштења да га по свом нахођењу некоме дамо или не дамо, него морамо да поступамо по закону", истакао је Петрић.

Одговарајући на пријетње о кривичном гоњењу чланова ЦИК-а и општинских изборних комисија у случају уступања бирачких спискова властима Републике Српске у сврху организовања референдума о Дану Републике, Петрић је рекао да то на њега не може дјеловати.

"Гласаћу и понашаћу се у складу са законом", поручио је Петрић.

Када је ријеч о повећању броја регистрованих бирача у БиХ који не одговара демографским кретањима, Петрић је рекао да треба сачинити анализу која ће вратити интегритет Централном бирачком списку.

"Ми знамо да смо у демографској дефанзиви, да је 30.000 мање нових 18 годишњака који стичу право гласа", навео је Петрић, истичући да је у року од двије године, од расписивања прошлих до ових избора, на бирачким списковима 70.000 нових гласача.

Према његовим ријечима, од дана расписивања избора до данас бирачки списак нарастао је за 17.000 бирача.

"Морамо заједно са институцијама које нас технички опслужују, свих који су инволвирани у бирачки списак да направимо анализу и видимо шта је са тим", рекао је Петрић.

Он је упозорио да се број бирача уписаних у бирачки списак стреловито приближава броју пописаних становника, иако се, истакао је, "зна да су пописани многи који су икада ходили овом земљом и многи који никада нису крочили у њу".

"Бирачки списак је основ легитимности свих избора", закључио је Петрић.