latinica  ћирилица
25/08/2016 |  14:18 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Мишић: Српска у септембру да добије општи колективни уговор

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић позвала је социјалне партнере - Унију удружења послодаваца и Владу Републике Српске, да у септембру Српска добије општи колективни уговор.
Синдикат - Фото: РТРС
СиндикатФото: РТРС

- Република Српска мора добити општи колективни уговор, а уколико га не добије синдикат није крив. Криви су они који су добили мандат да живот на овим просторима правно и на сваки други начин уреде што је могуће боље", рекла је Мишићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Након посебне сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске поводом обиљежавања 24 године рада и дјеловања Савеза синдиката, Мишићева је изјавила да синдикат тражи од социјалних партнера да се врате за преговарачки сто и да се утврде минимална права за све раднике у Републици Српској.

Она је позвала све "поштене послодавце у Српској, који редовно исплаћују плате и поштују законе, да подрже данашњу поруку Савеза синдиката Републике Српске".

Мишићева је изразила жаљење због чињенице да је синдикат данас, први пут од када је формиран 1992. године, дочекао рођендан без општег колективног уговора и без гранских или посебних колективних уговора у реалном сектору у Републици Српској.

Она је навела да посебној сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске није присуствовао нико од представника Уније удружења послодаваца Републике Српске, док је у име Владе сједници присуствовао министар правде Антон Касиповић.

- То је порука сама по себи гдје се ми то налазимо и зашто смо 2016. годину дочекали без општег колективног уговора и 10 гранских колективних уговора у реалном сектору гдје се ствара нова вриједност у привреди - сматра Мишићева.

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић изразио је чуђење да су донесени колективни уговори за кориснике буџета у Српској, али не и за реални сектор који стиче добра.

Он је рекао да овај синдикат изражава забринутост да ће доћи до великих проблема, јер руководства у предузећима нису у стању да схвате да немају оквир на основу чега ће доћи до појединачних, односно посебних колективних уговора.

- Требало је прво донијети општи колективни уговор који би био основа за израду других нижих докумената у складу са законом - закључио је Пеулић.