latinica  ћирилица
25/08/2016 |  12:40 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ: Донесени закључци на захтјеве пензионера

Влада Федерације БиХ данас је на сједници у Мостару донијела више закључака који се односе на захтјеве пензионерских удружења у Федерацији, те истакла да је сагласна да до петог у мјесецу буду осигурана средства за исплату пензија.
Влада ФБиХ (архива) -
Влада ФБиХ (архива)

Влада је саопштила да је захтјев за гаранције за исплату пензија на постојећем нивоу, без обзира на прилив средстава, прихватљив и биће саставни дио новог Закона о ПИО.

Након додатних разматрања захтјева да у новом закону буде прописан раст пензија према трошковима живота, односно расту плата у ФБиХ, закључено је да он, првенствено, није повољан за саме пензионере, као ни Федерацију, и зато овај параметар не омогућава увијек раст пензија.

"У прошлој години смо имали дефлацију и трошкови живота су падали, те се такав податак не објављује у званичним статистичким подацима, а везивање за раст плата је нереално и непоуздано", наводи се у саопштењу.

Због тога је предложена општеприхваћена формула, такозвани швајцарски модел, према којој се пензије усклађују на годишњем нивоу, и то према подацима у ФБиХ у претходној години. То усклађивање се врши према проценту који представља резултат збира пораста стопе реалног БДП-а и инфлације подијељено с два.

Захтјев за осигурање исплате посмртнина породицама умрлих пензионера у цјелости је прихваћен и уграђен у текст нацрта закона.

У складу с финансијским могућностима, прихватљив је и захтјев за осигурање средстава за рехабилитацију болесних и најугроженијих пензионера. У нови закон биће уграђена одредба која ће створити основ за примјену досадашње праксе бањске рехабилитације, уз напомену да ће та материја бити разрађена посебним правилником.

По питању захтјева за ослобађање плаћања пореза и доприноса на средства која се прикупљају од чланарине пензионера, став Владе је да се одмах приступи сачињавању измјена закона који регулише ову материју, како би био створен основ да удружења пензионера буду ослобођена плаћања пореза и доприноса на укупне приходе остварене, искључиво, по основу чланарина, што искључује приходе дозначене из буџета или ванбуџетских фондова.

У вези са захтјевом за повећање пензија за десет одсто свим пензионерима пензионисаним до 31. јула 1998. године, Влада је сагласна да се то разматра у сарадњи са Савезом удружења пензионера, након што буде стабилизован Федерални завод за пензијско и инвалидско осигурање, односно када буду стечене потребне финансијске могућности, наводи се у саопштењу.