latinica  ћирилица
25/08/2016 |  12:12 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Правосуђе БиХ без одговорности и части- за регрес 7,5 милиона КМ (ВИДЕО)

И поред оскудице у којој грађани преживљавају, растрошност у институцијама Босне и Херцеговине не јењава. Показују то и Извјештаји Канцеларије за ревизију финансијског пословања за прошлу годину.
Правосуђе - Фото: РТРС
ПравосуђеФото: РТРС

Само за регрес запослених у заједничким институцијама, исплаћено је енормних 7,5 милиона КМ. Распон исплаћеног регреса од симболичне 1 КМ за службенике који имају обрачунски коефицијент плата 4 и више, преко 300 КМ за оне са коефицијентом мањим од 4, па до чак неколико хиљада КМ, колико за годишње одморе дијеле у институцијама судске власти /правосуђу/ у БиХ. 

А требали би бити правна и морална елита друштва! Но они су под тогу независности, непристрасности и ко зна чега још примарно смјестили властите прохтјеве. Између осталог, да се одморе – али о трошку грађана. У властитим дверима исписали су интерне акте и туђи новац дијелили и дијеле и даље, по принципу што дубљи џеп – то дебљи образ.

Најдубљи џеп имају судије Уставног суда БиХ. Основна плата им је 4.860 КМ, а регрес 70 одсто од плате. Скривају се тумачи Устава међутим, у просјек од 1.520 КМ на нивоу институције. Њихове колеге у Суду БиХ за нијансу скромније. Плате им до 4.400 КМ, а регрес половина плате. Слиједе тужиоци са истим начином обрачуна и наградом за одмор од 2.100 КМ.

И чланови Високог судског и тужилачког савјета несметано могу да се одморе на луксузним мјестима, да крстаре и уживају у морским плодовима. Наравно, о трошку грађана.

За стручно особље у правосуђу резервисано је и до 1.760 КМ. Наспрам свих осталих чији је максимум шест пута мањи. И на крају наспрам грађана, који за регрес и не знају.

Морална елита у тогама, храни се међутим, неким другим новцем. Опет туђим, и опет у Уставном суду једу најскупљу храну. Топли оброк им 10 КМ по радном дану, наспрам 6 КМ у осталим институцијама, под условом да тај бенефит уопште имају. И живот одвојен од породице ваљда најтеже пада тумачима Устава. Умјесто 300 КМ, колике су накнаде за све друге у бх. институцијама, они узимају 400.

Слиједе трошкови готово доживотног смјештаја на рачун грађана, за оне који нису из Сарајева и околине. Јер подсјетимо, тек у осмој деценији живота, судије Уставног суда скидају своје тоге. Тужиоци мало раније. Али док их носе, не штеде јавни новац!

Срамотно поређење из извјештаја за прошлу годину - више новца је потрошило бх. Тужилаштво за путовања тужилаца - него за ексхумације. Разлика око 30.000 КМ.

Посјећивали су тужиоци семинаре и конференције - углавном у иностранству и по том основу трошкове у односу на 2014. годину, увећали за 22 одсто. Трошкови телефонирања већи за 18 процената, репрезентације за чак 95 одсто. И ту није крај!

- Вјероватно ћемо куповати још више возила, не можемо дозволити да криминалци буду јачи од државе - најавио је још 2015. године главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

За разлику од других обећања, ово дато након што је новцем намијењеним за ексхумације купио "Ауди" и "Туарег", Салиховић је одржао. Да јури криминалце у ултра модерним аутомобилима, задовољство је коштало тада, подсјећамо 220.000 КМ. Без ПДВ-а. Исто толико утрошено је, овај пут за куповину шест аутомобила, међу којима и теренац вриједан 70.000 – опет без ПДВ-а. И ту поново није крај моралистима у тогама.

Готово невјероватно звучи податак да су запослени у Тужилаштву БиХ, тужили то исто тужилаштво за ранијих година неисплаћене накнаде за превоз, топли оброк и одвојени живот. Ретроактивно, по том основу траже додатних 2.150.000 КМ. Сценарио већ виђен код њихових колега судија које су прије четири године саме себи пресуђивале, и пресудиле да свакоме од њих, из буџета Суда БиХ буде исплаћено додатних од 600 до 1.300 КМ на име разлике у регресу.

Осим ових тужби и пресуда за додатно пуњење властитих џепова, у енормној потрошњи јавног новца, тужиоци и судије кривичну одговорност не могу да пронађу. Морална је очигледно и одавно, постала и остала непознаница.

- Демократија је донијела да се све може рећи и учинити, а да се на крају нико и не постиди. Томе треба стати у крај! - сматра Мирјана Сирћо из Центар за заступање грађанских интереса.

А како то учинити у друштву у којем је овакав врх неморалне пирамиде!? Сва досадашња обећања то су и остала! Још само да нам обећају како ће бх. бирократског дива да употпоне Агенцијом за расипништво, па да и дефинитивно потонемо и дубље од дна!