latinica  ћирилица
25/08/2016 |  12:02 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Кошарац: Софтић и Џаферовић злоупотријебили позиције

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да су предсједавајући Дома народа Сафет Софтић и замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Шефик Џаферовић злоупотријебили позиције подносећи апелације Уставном суду БиХ за рјешавање наводног спора између БиХ и Републике Српске у вези са Одлуком Народне скупштине Српске о расписивању референдума о Дану Републике.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Не постоји никакав спор између БиХ и Републике Српске. Парламентарна скупштина БиХ није донијела, нити може донијети било какву одлуку којом би оспорила Одлуку Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума о Дану Републике. Према томе, ријеч је о класичној злоупотреби функција у политичке сврхе и новом покушају бошњачких званичника да се функција Уставног суда БиХ инструментализује на штету једног конститутивног народа у БиХ - упозорио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Софтић и Џаферовић, баш као и њихов страначки лидер Бакир Изетбеговић, који је у своје име поднио исту апелацију Уставном суду БиХ, намјерно погрешно тумаче одредбе члана 6. Устава БиХ које се односе на јурисдикцију Уставног суда БиХ.

- Уставни суд БиХ у овом случају нема надлежност да оцјењује уставност одлуке Народне скупштине Републике Српске. Такву надлежност има искључиво Уставни суд Републике Српске, који је оцијенио да је Одлука Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума у складу са Уставом и законима Републике Српске - поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је очигледно да Изетбеговић, Џаферовић и Софтић Уставни суд БиХ, у коме сједе двоје високих функционера СДА Мирсад Ћеман и Сеада Палаврић, доживљавају као замјену за ОХР, који је у прошлости доносио кључне одлуке на штету Републике Српске и српског народа.

- Пошто им је постало јасно да високи представник и ОХР немају сагласност земаља чланица ПИК-а да руше референдум као највиши облик демократије и права једног народа, званичници СДА претварају Уставни суд БиХ у играчку и инструмент за провођење њихових политичких циљева, што је катастрофално и за Уставни суд и за БиХ у цјелини - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Република Српска и српски народ упориште за сваки референдум, па и за онај о самоопредјељењу, могу наћи и у Уставу БиХ.

- Сви бошњачки званичници требају још једном пажљиво да прочитају Преамбулу Устава БиХ и његов Анекс I, у којима се наводи да ће се у БиХ поштовати и примјењивати Међународни пакт о грађанским и политичким правима. У члану 1 тог међународног документа јасно пише да сви народи имају право на самоопредјељење - истиче Кошарац.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ посебно се осврнуо на активности замјеника предсједавајућег Представничког дома Шефика Џаферовића.

- Умјесто што се игра правом, Џаферовић би требало да води рачуна о својој ратној прошлости. Да смо имали подршку посланика такозваног Савеза за промјене, Џаферовић никада не би сједио у руководству Представничког дома, нити би био у могућности да пише овакве апелације Уставном суду БиХ - закључио је Кошарац.