latinica  ћирилица
25/08/2016 |  11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан плаћа одштету јужнокорејским робињама

Јужна Кореја је данас саопштила да ће жене, које су биле присиљене на сексуално ропство јапанским војницима у Другом свјетском рату, добити одштету у износу од 100 милиона вона (око 90.000 долара), коју ће финансирати јапанска влада.
Јапанска застава (Фото: Flickr/inu-photo) -
Јапанска застава (Фото: Flickr/inu-photo)

Министарство спољних послова Јужне Кореје саопштило је да ће породице преминулих жртава примити одштету од око 18.000 долара, а да се очекује да ће јапанска влада уплатити обећаних 9,9 милиона долара на основу договора постигнутог прошлог мјесеца у Сеулу.

Јужна Кореја и Јапан су се договорили да оснују фондацију у децембру након нагодбе послије деценијског спора о јужнокорејским жртвама сексуалног ропства.

Званичник из Сеула је саопштио да тренутно има 46 преживјелих жртава и 199 жртава које су у међувремену преминуле, преноси АП.

Отварање канцеларије фондације у Сеулу је дочекано протестима активиста и студената који критикују споразум из децембра тврдњама да је "Сеул насјео на јефтину понуду".

Према споразуму, за који обје стране кажу да је "неповратан" Јапан је обећао финансирање одштета како би помогли жртвама.

Јужна Кореја је обећала да ће се, у замјену за финансијску одштету, уздржати од критиковања Јапана по овом питању и покушати да ријеши јапанску притужбу због статуе дјевојке која представља жртве сексуалног ропства, а која се налази испред јапанске амбасаде у центру Сеула.