latinica  ћирилица
25/08/2016 |  11:15 | Аутор: СРНА

Турски радници у Аустрији - Исплатите нас и напуштамо вас

Турски радници у Аустрији желе да напусте ту земљу, јер сматрају да су дискриминисани, а као услов за одлазак траже да им власти исплате све до сада уплаћене социјалне и пензионе доприносе.
Аустрија - Фото: AFP
АустријаФото: AFP

У отвореном писму предсједнику покрајине Форарлберг Маркусу Валнеру, објављеном у дневнику "Форарлбергер нахрихтен", наводи се да је основни разлог овог захтјева "политичка ситуација у Аустрији након неуспјелог пуча у Турској 15. јула".

Предсједник турске организације "Нови покрет за будућност" Аднан Динцер тврди да турски мигранти који раде у Аустрији нису видјели "ни трунку подршке", те да су изјаве аустријског министра спољних послова Себастијана Курца "пуне мржње према Турској и њеном демократски изабраном вођству".

"Расте мржња према странцима, а људи који читав живот раде у Аустрији вербално и физички су нападани и понижавани", наводи Динцер у писму.

Турци су незадовољни и чињеницом да је и у Аустрији дошло до пооштравања односа према оним женама које носе бурке.

Себастијан Курц, на кога турски радници имају озбиљне примједбе, сматра да бурка није вјерски симбол већ знак "паралелног друштва", које Аустрија не мисли да толерише.

Аустријске власти оцјењују да бурке онемогућавају интеграцију избјеглица, посебно жена, у аустријско друштво.

Званични Беч планира да уведе такозване "послове за један евро" за избјеглице, а ко не пристане да ради друштвено корисне послове, имаће смањену државну социјалну помоћ.