latinica  ћирилица
25/08/2016 |  11:12 | Аутор: Блиц

Њемачка војска се повлачи из Инџирлика

Њемачка војска се припрема за напуштање турске ваздухопловне базе Инџирлик због спора који је ескалирао између те двије чланице НАТО-а, пише данашњи Шпигл.
Њемачка војска - Фото: AFP
Њемачка војскаФото: AFP

Турска је у више наврата одбила посјете њемачких политичара тој бази што је изазвало да коалициони партнер Социјалдемократска партија затражи да Њемачка повуче своје снаге из Инџирлика.

Како наводи њемачки недјељник Шпигел, у Инџирлику је тренутно стационирано око 240 њемачких војника.

- Ако је немогуће да посјетимо наше војнике, онда не долази у обзир никакав продужетак мандата - изјавио је војни екперт при СПД-у Рајнер Арнолд.

Њемачка војска је под контролом парламента, што значи да посланици одлучују о било каквим измјенама. Њемацки мандат у Инџирлику свакако истиче крајем ове године, а Социјалдемократска партија планира да блокира продужење мандата.

Шпигл преноси да њемачко министарство одбране тренутно разматра могућност да војне снаге стациониране у Инџирлику премјести у Јордан или на Кипар.

Тензије између Њемачкке и Турске постају све оштрије након одлуке да се масакр из Првог свјетског рата који су спровеле отоманске снаге прогласи геноцидом, потом пријетњама Анкаре да ће одустати од споразума којим је планирано заустављање прилива нелегалних миграната у Европу као и критика предсједника Реџепа Тајипа Ердогана због начина на који се обрачунава са осумњиченима за организацију неуспјелог пуча.