latinica  ћирилица
25/08/2016 |  10:41 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Новаковић: Правним средствима борити се за имовину Српске

Главни правобранилац Републике Српске Данијела Новаковић сматра да Република Српска може уложити захтјев за ревизију другостепене пресуде Суда БиХ о књижењу имовине у Хан Пијеску на својину БиХ.
Хан Пијесак - Фото: РТРС
Хан ПијесакФото: РТРС

"Против овакве одлуке Суда БиХ која представља правни преседан можемо се борити свим правним средствима, па чак и до Стразбура да спасимо имовину Републике Српске", изјавила је Новаковићева Срни, која није званично упозната о другостепеној пресуди.

Према њеним ријечима, да би се имовина Републике Српске могла књижити, неопходно да се донесе закон којим би се регулисало књижење имовине на ентитете и БиХ.

"У конкретном случају тражилац извршења ове пресуде је Правобранилаштво БиХ и надамо се да ће оно имати разумијевања док се не постигне некакав договор или донесе закон на нивоу БиХ и да се онда говори о расподјели имовине", појаснила је Новаковићева.

Она је додала да би према том закону имовина која се налази на територији Републике Српске припадала Српској, док би имовина на територији Федерације БиХ припадала том ентитету у БиХ.

Медији преносе да је, након више од године дана, Апелационо вијеће Суда БиХ донијело другостепену пресуду према којој Република Српска мора некретнине које чине објекти Министарства одбране у Хан Пијеску укњижити као својину БиХ.