latinica  ћирилица
25/08/2016 |  10:26 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Приједор: Много упражњених мјеста на Рударском факултет и Високој медицинској школи (ВИДЕО)

На универзитетима у Српској у току је други уписни рок. На факултетима су слободна још 1.662 мјеста за будуће бруцоше. Примјетно је мање интересовање младих за академске студије на већини овдашњих факултета.
Приједор - Рударски факултет - Фото: РТРС
Приједор - Рударски факултетФото: РТРС

Слична ситуација је и у Високој медицинској школи и Рударском факултету у Приједору.

Сања Грујичић ове године уписала је Високу медицинску школу у Приједору. Одлучила се за смјер физиотерапија, јер се нада да ће јој то омогућити лакше запослење.

Смјер физиотерапија Високе медицинске школе у Приједору једини је попуњен након првог уписног рока. На остала четири смјера – санитарна њега, радна терапија, санитетско инжењерско и медицинско-лабораторијско инжењерство слободних мјеста је много. Руководство ове установе нада се да ће други уписни рок побудити интересовање код бруцоша.

- Надамо се да ћемо у другом уписном року попунити оно што смо планирали, дакле по 30 студената на свих пет редовних студијских програма, истакао је Раденко Стијепић, директор Високе медицинске школе Приједор.

Слична ситуација и на Рударском факултету у Приједору. Иако је уписни рок у току, студентска служба остала је празна. Бруцоши ове године нису заинтересовани за техничке факултете, па и за рударство.

Од укупно 40 слободних мјеста, у првом уписном року попуњено је само девет. Како се чини, ни други уписни рок неће промијенити ситуацију.

- Одзив није ништа бољи него ни у првом конкурском року, што доводи да тако кажемо у питање колико ћемо укупно студената уписати у прву годину, нагласио је Владимир Малбашић, декан Рударског факултета Приједор .

Пријаве кандидата у оквиру другог уписног рока почеле су 22. августа, а полагање пријемних испита заказано је за 29. август.