latinica  ћирилица
25/08/2016 |  07:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Окончан напад на Амерички универзитет у Кабулу, 12 мртвих

Напад на Амерички универзитет у Кабулу је окончан јутрос тако што су специјалне снаге убиле двојицу нападача, а у том нападу је погинуло 12 људи, укључујући седам студената, саопштила је данас авганистанска влада.
Напад у Кабулу - Фото: AP
Напад у КабулуФото: AP

Напад је започео јуче око 18,30 часова по локалном времену, 16 по средњеевропском, великом експлозијом за коју званичници наводе да је била детонација аутомобила-бомбе, а услиједила је пуцњава, пренио је Ројтерс.


Нападачи су успјели да уђу у комплекс Универзитета, гдје се налазио велики број студената и страних професора и другог наставничког особља.

Универзитетски кампус су убрзо опколили припадници елитних авганистанских специјалних снага, који су успјели да се пробију унутра, а затим и окончају напад.

Шеф полиције у Кабулу Абдул Рахман Рахими је изјавио да је током напада, другог на Америчком универзитету овог мјесеца, погинуло седам студената, тројица полицајаца и два припадника обезбјеђења.


Спорадична размјена ватре се могла чути током читаве ноћи, пре него што је полиција, нешто пред зору, саопштила да је операција окончана.


"Борбе су готове, а убијена су најмање два нападача. Тренутно је у току операција чишћења", рекао је за Ројтерс полицајац на лицу мјеста.


Авганистанско Министарство здравља наводи да међу повријеђенима нема странаца.

Полиција је са Универзитета евакуисала између 700 и 750 студената, који су током десеточасовне опсаде били заробљени у комплексу.