latinica  ћирилица
25/08/2016 |  07:38 ⇒ 14:42 | Аутор: РТРС

"Кочићев дан у Београду"

Традиционална манифестација "Кочићев дан у Београду", као дио 51. Кочићевог збора окупила је данас представнике влада Српске и Србије, Завичајног друштва "Змијање" из Бањалуке и Удружења Кочићевих земљака у Београду.
Београд - Полагање вијенаца на споменик Петру Кочићу - Фото: СРНА
Београд - Полагање вијенаца на споменик Петру КочићуФото: СРНА

У Алеји великана на Новом гробљу, прислужене су свијеће и положено цвијеће на гроб Петра Кочића. Цвијеће је положено и на споменик народном трибуну, у Чубурском парку.

Замјеник градоначелника Београда организовао је пријем за министра рада Српске Миленка Савановића и делегацију града Бањалуке.

Савановић је рекао да бесмртно дјело писца Петра Кочића надилази оквире времена у ком је стварано, те да српски народ у БиХ и данас налази на отпор Сарајева и неравноправан однос међународне заједнице када покушава да изрази своју вољу на референдуму. Истакао је да је Кочићев "Јазавац пред судом" и данас актуелан баш као и у вријеме када је писан, а положај српског народа у БиХ сличан као под аустроугарском окупацијом.

- Свједоци смо у нашој садашњости и реалности колико је присутан тај неравноправни однос према конститутивном народу - колико се занемарује чињеница да је воља народа најјача и да је народ тај који има једино право и мандат да доноси одлуке - рекао је Савановић.

Савановић је истакао да политичари из Сарајева, посебно они из СДА, којима међународна заједница даје вјетар у леђа, доводе у питање право Срба да се изјасне и на тај начин понижавају честити српски народ који је сво своје постојање уградио у борбу за правду, достојанство и слободу.

- Свједоци смо, нажалост, да у очима великих то није тако, али ја се надам и живим у увјерењу и дајемо свој допринос, као институција Влада Српске и као народ, да ћемо јединствено да се изборимо - рекао је Савановић.

У Београду ће у 19 часова бити одржана свечана академија "Змијање у Београду, Српска у Србији".