latinica  ћирилица
25/08/2016 |  07:31 ⇒ 20:56 | Аутор: Агенције

Италија: 470 накнадних потреса, више од 250 жртава (ВИДЕО)

Више од 470 накнадних потреса забиљежено је у Италији од снажног земљотреса који је у сриједу ујутро погодио централну Италију, јавља италијанска агенција Анса.
Италија - земљотрес (Фото: Twitter/NBC News) -
Италија - земљотрес (Фото: Twitter/NBC News)

Ноћас је забиљежено 100 потреса, а посљедњи је био у 6 сати и 51 минут, саопштио је Национални институт за геофизику и вулканологију.

Подручје централне Италије, које је већ погодио снажан земљотрес, у којем је погинуло више од 250 људи, јутрос је затресао нови удар јачине 4,7 степени Рихтерове скале.

Према подацима америчког Геолошког завода, епицентар тог новог земљотреса је био око седам километара источно од градића Норча, на релативно малој дубини од десет километара.

У Норчи, која се налази око 170 километара сјеверозападно од Рима, био је епицентар и јучерашњег првог земљотреса од 6,2 степена Рихтерове скале, који је готово сравнио са земљом градове Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто.

Нови накнадни удар је затресао централну Италију јутрос око 5.40 сати, наводи Геолошки завод.

Италијански премијер Матео Ренци је најавио да ће данас бити проглашено ванредно стање. Италијанска Агенција за цивилну заштиту саопштава да спасиоци и даље трагају за преживјелима у рушевинама девастираних планинских села.

Стотине људи је повријеђено од којих је велики број у хаотичном стању. Број преживјелих и погинулих који се још налазе упод рушевинама није познат.

Саучешће италијанским властима, народу и породицама жртава стиже из цијелог свијета.

Италијанском предсједнику Серђу Матарели, телеграме саучешћа упутили су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник парламента Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.