latinica  ћирилица
24/08/2016 |  21:28 ⇒ 21:30 | Аутор: СРНА

Додик: Брчко дистрикт - власништво и Српске

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је у Брчком да је дистрикт власништво и Српске и да нико неће успјети да га угрози на штету Срба и њихових националних интереса.
Конвенција СНСД-а у Брчком - Фото: СРНА
Конвенција СНСД-а у БрчкомФото: СРНА

Додик је вечерас на конвенцији Општинске организације СНСД-а у Брчком подржао носиоца листе СНСД-а у овом граду Синишу Милића.

"Он је човјек који има визију и зна на који начин да направи баланс између онога што је потребно и могуће учинити овдје у дистрикту", навео је Додик.

Он је уручио и чланске карте за 47 нових чланова СНСД-а у дистрикту и истакао да је ова странка, за разлику од других, увијек водила препознатљиве политике и никада није пристајала на компромисе.

"Нисмо од оних који ће скупљати неколико гласова за неке своје посланике. Ми не радимо на тај начин и увијек смо били досљедни својој политици, и на нивоу Републике Српске, и на нивоу БиХ. Наши ставови никада нису били усмјерени против других, били су усмјерени ка томе да имамо право да одлучујемо", нагласио је Додик.

Он је рекао да референдум о 9. јануару као Дану Републике Српске нико неће моћи да забрани и да ера референдума у Европи тек долази.

"Све ће овдје једног дана бити завршавано референдумима, волио то /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић или не. Дан Републике славили смо 18 година, а онда је Изетбеговић једно јутро устао, узео папир и написао захтјев да буде укинута Српска. И онда Уставни суд, у којем се налазе три странца и два Бошњака, иначе ранији потпредсједници СДА, треба да одлучују о томе!", истакао је Додик.

Додик је, поводом Изетбеговићевих изјава да референдум у Српској неће проћи мирно, рекао да Република Српска не жели рат и да је њен одговор миран политички процес.

"Непојмљиво је да неко ратом одговара не референдум. У Швајцарској годишње буде 80 референдума, па се нико не жали. Наша артиљерија су оловка и гласачко мјесто", каже Додик.

Он је нагласио да му је драго што је прошли 9. јануар прослављен, како каже, најпомпезније, поготово због тога што су се на српским кућама, осим застава Републике Српске, вијориле и заставе Србије.

"Сада се овдје јавио супервизор да први каже како неће подржати референдум, а ја му поручујем да ћемо наћи начин да референдум буде спроведен и у дистрикту и да сачувамо достојанство народа! Не може нама супервизор који има плату 20.000 КМ одређивати шта ћемо славити, а шта не", истакао је Додик.

Он је додао да СНСД не жели да спречава развој Хрвата и Бошњака у БиХ, али да истовремено жели да сачува своје ресурсе.

"Срби су кроз историју у свим великим ратовима доносили слободу другим народима, а Хрвати и Словенци су нам након 50 година окренули леђа. Не желимо више да живимо уз подвале других. Ево, /високи представник у БиХ/ Валентин Инцко је био мјесец дана на одмору, а када се вратио у Сарајево и чуо да Изетбеговић тражи мјере против Српске, одмах се прикључио. Због тога је БиХ нефункционална као држава", рекао је Додик.

Он је поручио присутнима у брчанском Дому културе да СДС води губитничку, поданичку политику и да не може да добије повјерење народа.

"Они су спремни да у Сарајеву направе дугорочну штету по Српску. Сарајево је и даље иностранство за мене, а Бакир Изетбеговић ме не занима. Међутим, ја ћу увијек са њим сјести да причам о свим питањима која су важна за Србе", рекао је Додик.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Ђорђа Којић захвалио је лидеру СНСД-а прије почетка конвенције што је дошао да подржи кандидате локалног СНСД-а за предстојеће изборе.

"Ово је за нас `вјетар у леђа` и очекујемо побједу као што смо били побједници и прије четири године", рекао је Којић.

Носилац листе СНСД-а у Брчком Синиша Милић истакао је да су недопустиви приједлози да се дистрикт, измјеном изборног законодавства, прогласи посебном изборном јединицом у БиХ.

"Не треба сумњати у то да ће Срби из дистрикта изаћи на референдум онако како то буде прописала Републичка комисија за спровођење референдума у Бањалуци", рекао је Милић.