latinica  ћирилица
09/08/2016 |  20:33 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Сједница Скупштине Србије о новој влади, Вучић изложио програм (ВИДЕО)

Мандатар Александар Вучић завршио је вечерас око 20 сати излагање програма нове владе. Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић заказала наставак сједнице за сриједу у 10 часова, када ће се расправљати о Влади.
Александар Вучић (фото: Tanjug/ Тања Валич) -
Александар Вучић (фото: Tanjug/ Тања Валич)

Вучић је излагање завршио након шест сати, а крај говора испраћен је аплаузом посланика и гостију са галерије.

Након завршетка излагања мандатара, одбијен је приједлог Демократске странке Србије да се дуплира вријеме расправе о избору нове владе, са пет на десет сати.

Вучић је у експозеу нагласио да је циљ нове владе просперитет и подизање жвотног стандарда свим грађанима.

Он је рекао да на ситуацију у Србији утицај има и понашање појединих сусједних земаља, попут Хрватске, која "отвара старе ране и рехабилитацијом НДХ доводи у питање безбједност тамошњих Срба и Србије".

На почетку представљања програма владе, дио опозиције, ДС, СДС и ДЈБ, напустио је скуштинску салу, негодујући због начина заказивања сједнице, а мандатар им је поручио да их је народ изабрао да слушају експозе и да послије изнесу примједбе, али да је јасно да дио опозиције то уопште не занима.

Вучић је приликом изношења експозеа истакао да ће Влада Србије наставити да се ангажује на очувању права и интереса српског народа у региону, те развија најближе односе са Републиком Српском у складу са Дејтонским споразумом.

Представљајући детаљно план рада нове владе, Вучић је поручио и да је циљ да сва преговарашка поглавља буду затворена до краја мандата будуће владе, 2019. године.

Он је додао да ће се плате у јавном сектору и пензије у будућности редовно исплаћивати, као и да је циљ да се кроз повећање потрошње подигне раст, а не само кроз повећање извоза и инвестиција.