latinica  ћирилица
09/08/2016 |  15:34 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Вучић: Понашање сусједних земаља одражава се на ситуацију у Србији

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да на ситуацију у Србији утицај има и понашање појединих сусједних земаља, попут Хрватске, која "отвара старе ране и рехабилитацијом НДХ доводи у питање безбједност тамошњих Срба и Србије".
Београд: Александар Вучић излаже експозе - Фото: СРНА
Београд: Александар Вучић излаже експозеФото: СРНА

Он је упозорио да ни у БиХ није једноставна ни лагодна ситуација, која је посебно отежана након задњих изјава сарајевских званичника и непроцесуирања оних који су одговорни за извршење најтежих злочина према Србима.

"Наш став је веома јасан. Ми ћемо гонити оне Србе који су починили злочине, гонићемо и остале који се налазе на нашој територији", рекао је Вучић данас на почетку изношења свог експозеа у Скупштини Србије.

Он је нагласио да Србија једино тражи да злочинци, без обзира на националност, једнако одговарају и да "свачије очи једнако вреде и да свачији живот једнако вреди".

"Не тражимо да српски живот вреди више, али тражимо да српске очи, као што су очи Слободана Илића, убијеног у селу Залазје на монструозан начин, једнако вреде као очи невиних муслимана, Албанаца и других", рекао је Вучић у уводном дијелу свог излагања.

Он је додао да је политички оквир у коме се налази данашња Србија компликован и да се на ситуацију у Србији рефлектује и Брегзит и неупсјешан пуч у Турској и сукоби на Блиском Истоку.

Премијер Вучић је нагласио да је стабилност Србије предуслов за просперитет земље.

Он је рекао да стабилност и сувереност дају Србији међународни углед и чине је партнером и САД, и Кини и Русији и свим осталим државама.

"Данас заједно стојимо пред дугачијом Србијом и Србијом која се мења набоље.
Данас је Србија мирнија и стабилнија и не бих рекао ни много лошија од земаља у региону. Стабилност је услов за инвестиције, стабилност нам доноси међународни успех и инвестиције. Стабилност смо уградили у темеље своје куће", истакао је Вучић.