latinica  ћирилица
26/07/2016 |  09:21 ⇒ 27/07/2016 | 10:11 | Аутор: Б92

Роџерс куп Торонто: Шаповалов изненадио Кирјоса

Денис Шаповалов направио је највеће изненађење у досадашњем току Мастерса у Торону.
Ник Кириос - Фото: Getty Images
Ник КириосФото: Getty Images

Седамнаестогодишњи Канађанин, који се на шестом Мастерсу сезоне нашао захваљујући вајлд карду, елиминисао је 19. рекета свијета Ника Кирјоса послије борбе у три сета – 2:1 (7:6(2), 3:6, 6:3).

Јуниорски шампион Вимблдона до тријумфа је стигао за час и 40 минута игре, одсервирао је 12 асева и заказао дуел друге рунде за Григором Димитровим.

"Ник је невјероватан тенисер, у 20 је најбољих у свијету, можда чак и будући број један. Сходно томе, не може се рећи да сам очекивао побједу. Али, као што сам истицао раније, увијек ћу се борити за сваки поен, а то сам радио и у овом мечу. Обожавам да играм на великој сцени, волим да импресионирам људе. Било је веома забавно", рекао је Шаповалов.

Аустралијанац је отворио меч са три брејк шансе, али је домаћи тенисер ношен подршком са трибина успио да се извуче и поведе. Играло се гем за гем, Кирјос је средином првог дијела игре имао још једну шансу да ривалу одузме сервис, али се ипак на крају дошло до тај-брејка.

Денис је далеко боље ушао у 13. гем – направио је два мини-брејка, додуше један је дошао послије дупле сервис грешке Ника, да би на крају са убједљивих 7:2 стигао до вођства.

Сада, на старту другог сета, Шаповалов је имао четири шансе за брејк, међутм – овога пута се Кирјос извукао, а потом казнио промашаје ривала за брејк. Иако је Канађанин експресно узвратио, кључан је био осми гем, када Аустралијанац поново успијева да брејкне ривала и другу сет лопту претвори у изједначење.

"Игра на крилима сјајног успјеха на Вимблдону и свакако да га чека велика будућност. Искрено, радујем се његовом напретку, баш ме занима у каквог ће се играча развити. Сјајан је", рекао је Кирјос.

Оба ривала спасла су осам од десет брејк шанси оног другог, али је Кирјосових чак 18 дуплих грешака свакако направило разлику – 370. играч свијета је то умио да искористи, послије рутинског гема на отварању трећег сета и по трећи пут направио је брејк, који је без већих проблема сачувао до краја, иако је у посљедњем сегменту меча још једном морао да спасава брејк лопту – прије него што је стигао до тријумфа каријере.