latinica  ћирилица
24/07/2016 |  16:24 ⇒ 26/07/2016 | 13:31 | Аутор: СРНА

Руси могу у Рио!

Међународни олимпијски комитет неће забранити Русији да учествује на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, нити суспендовати руски Олимпијски комитет, изјавио је извор из МОК-а руској новинској агенцији ТАС.
Олимпијски и Параолимпијски комитет Русије - Фото: АП
Олимпијски и Параолимпијски комитет РусијеФото: АП

Одлука да се дозволи или забрани учешће руским спортистима да се такмиче на ОИ у августу доносиће појединачно међународне спортске федерације.

Независна комисија Свјетске антидопинг агенције објавила извјештај у којем наводи да је руско Министарство спорта креирало програм којим су се прикривале допинг злоупотребе међу руским спортистима на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године.

Према том извјештају, антидопинг лабораторија из Москве је била "кључни играч у успјешној операцији и строго контролисаном програму који је наметнула држава, а управљало Министарство за спорт".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је нејасн на чему ВАДА заснива наводе против Русије у свом извјештају.

- Наши стручњаци морају детаљно анализирати ове наводе - рекао је Песков и додао да су у прошлости постојали наводи, чије резултате је ВАДА базирала на конкретним тестовима.

Он је упитао на чему су ти посљедњи наводи засновани.

Мутко захвалан

Руски министар за спорт Виталиј Мутко захвалио је Међународном олимпијском комитету јер није увео забрану Русији да се такмичи на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Мутко је изразио наду да ће већина међународних спортских федерација подржати права рускух спортиста, који се надају да ће се такмичити на предстојећим играма.