latinica  ћирилица
24/07/2016 |  13:14 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Зуроф: Срамна одлука о поништењу пресуде Степинцу

Одлука загребачког жупанијског суда о поништењу пресуде надбискупу Степинцу је апсолутно срамна и ужасна, и њом се жели промјенити историја. Овом пресудом се желе опрати злочини водећег католичког клерика који је подржавао НДХ, који је хвалио њено успостављање и који је служио као свештеник њеном вођству, изјавио је за Радио Републике Српске, директор Центра "Симон Визентал" из Јерусалима, Ефраим Зуроф.
Ефраим Зуроф - Фото: ТАНЈУГ
Ефраим ЗурофФото: ТАНЈУГ

"Тај режим је једино служио да масовно убија невине цивиле. Истина је да је надбискуп Степинац у одређеним моментима покушао да спаси покрштене Јевреје или полујевреје, али он је то успио само у малом омјеру. Али ово не може поништити чињеницу да је он као особа на таквом положају подржавао геноцидни режим успостављен у Хрватској. Ово је апсолутно лоша одлука, за коју се надамо да ће бити промјењена на вишем суду", истакао је Зуроф.

Оно што је веома типично за неке ствари које се дешавају у источној Европи, јесу тенденције да се промјени историја Другог свјетског рата, а самим тим и геноцид почињен над Србима, додао је Зуроф.

"То је веома опасно, такве тенденције се морају зауставити и ми се јако трудимо да то зауставимо", нагласио је Зуроф за Радио РС.