latinica  ћирилица
23/07/2016 |  14:18 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Убице 14 Срба са КиМ нису откривене ни након 17 година

Његово високопреосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије служио је данас парастос за 14 жетелаца који су прије 17 година убијени у Старом Грацком код Липљана, а за овај злочин над Србима, који се догодио након доласка Унмика и КФОР-а, нико још није одговарао.
Старо Грацко код Липљана - парастос - Фото: РТС
Старо Грацко код Липљана - парастосФото: РТС

- Изгледа да полако сазријева свијест у међународној заједници да су злочини који су почињени над Србима на Косову толики да се не могу више прикривати и игнорисати - рекао је замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић.

Породице убијених и даље чекају да злочинци буду приведени правди, али не гаје велику наду да ће овај случај бити расвијетљен.

Они су увјерени да се у албанској заједници зна ко је убио 14 жетелаца, али да се о овом, као и о другим послијератним злочинима над Србима на Косову, ћути.

- И данас овдје несрећни чланови породица траже одговор на само једно питање - Ко су убице српских жетелаца? - истакла је Наташа Шћепановић из Удружења косметских жртава.

Потпредсједник Владе самопроглашеног Косова Бранимир Стојановић рекао је да вјерује да ће формирани Специјални суд доћи до конкретнијих информација.

- Желимо јасне резултате, а не обећања, назнаке и најаве - додао је Стојановић.

Убиство 14 жетелаца утицало је да број Срба у Старом Грацком буде преполовљен, те их данас у овом мјесту живи стотињак, у 50 кућа.

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијена су на њиви током жетве 23. јула 1999. године.

Тада су страдала четири члана породице Јанићијевић - Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао само 17 година.

Рафалима су на лицу мјеста покошени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Убице српских жетелаца до данас нису откривене, као ни мотив убиства.

Полиција Унмика је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у убиству.

Битићи је, усљед недостатка доказа, након два мјесеца пуштен из притвора.