latinica  ћирилица
23/07/2016 |  09:08 | Аутор: СРНА

Собрање усвојило измјене Изборног закона

Македонско Собрање усвојило је ноћас, по скраћеном поступку, измјене Изборног закона које су дио најновијег договора странака за излазак из политичке кризе.

Овим измјенама је предвиђено да ће Државна изборна комисија моћи да избрише са бирачког списка 39.502 гласача, уколико се они не региструју у наредном периоду, а омогућено је и гласање за 171.500 грађана који су у иностранству.

У бирачки списак у Македонији уписано је 1.804.644 гласача, а према подацима Државног завода за статистику, у овој земљи живи 2.067.471 становника.

Прочишћавање бирачког списка дио је договора из Пржина за излазак из политичке кризе, који су средином прошле године постигли лидери четири водеће странке уз посредовање еврокомесара за сусједску политику и проширење Јоханеса Хана.

До краја августа македонски парламент требало би да усвоји и реформе у медијској сфери, као и измјене Закона о Влади, којима је предвиђено да прелазна влада буде формирана сто дана прије одржавања парламентарних избора.

Према договору које су странке постигле у сриједу, лидери четири странке, по двије из македонског и албанског политичког корпуса требало би да се састану 31. августа и одлуче да ли су испуњене предвиђене обавезе и одреде датум одржавања пријевремених парламентарних избора. Као могући датум помиње се 11. децембар.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.