latinica  ћирилица
22/07/2016 |  20:20 | Аутор: Агенције

Аустрија: Градоначелник тражи да се уклоне турске заставе

Градоначелник Винернојштата Клаус Шнебергер позвао је грађане турског поријекла да са својих балкона и кућа уклоне турске заставе.
Турска     (Фото:AP Photo/ Lefteris Pitarakis) -
Турска (Фото:AP Photo/ Lefteris Pitarakis)

Турске заставе су постављене у знак подршке турској влади послије неуспјелог пуча.

Он је, у отвореном писму, истакао да је Винерноштат према свијету отворен и толерантан град, и да се не бави унутарполитичким питањима Турске, већ грађани треба да се брину како подстаћи развој свог града.

Због великог броја миграната, интеграција је велики изазов нашег доба, констатовао је Шнебергер додајући да је за суживот који функционише потребно међусобно прилажење различитих култура, вјера и етничких група.

"Тај дијалог треба да има за циљ међусобно разумјевање и поштовање, а не смије водити ка томе да се изгубе традиције и вриједности овог града. Посебно у несигурном времену је неопходно да се повуку поуке из прошлости и актуелно добра разумије, те обликује будућност", увјерен је он додајући да су за то предуслов знање њемачког језика и приврежност граду.

"Та приврженост има као предуслов да се актуелни развој у Турској не доноси у град тиме што се постављају симболи као што су заставе.

Позивам све, који су поставили турске заставе на својим кућама или балконима да их одмах уклоне", наводи се у отвореном писму.

Такође је подвукао да онимај који нису привржени Винернојштату немају шта да траже у том граду, као што и турске заставе немају мјеста у том граду, изузев на спортским манифестацијама.