latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:51 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

"Признање Суринама посљедица великих притисака"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је поводом вијести да је Суринам признао независност самопроглашеног Косова да је то посљедица великих притисака које врше спонзори косовске независности, посебно након пораза у Унеску.
Ивица Дачић - Фото: blic.rs
Ивица ДачићФото: blic.rs

Дачић је упозорио да земље које то чине морају да буду свјесне да је то акт против територијалног интегритета Србије, који угрожава и дијалог у Бриселу, саопштено је из Министарства иностраних послова.

"Овде није најбитнији Суринам, већ чињеница да се иза леђа Србије врши огроман притисак појединих утицајних земаља за признање Косова. То ће свакако оставити траг на наше билатералне односе са тим земљама", поручио је Дачић.

Он је истакао да власт у Приштини и у овој прилици не могу без лажи и да је Суринам 106. земља која је признала независност Косова, а не 111. како тврди предсједник саморпглашеног Косова Хашим Тачи.

"Влада Србије наставиће принципијелну политику и спремна је да сва отворена питања решава дијалогом, али да никада неће признати једнострано проглашену независност Косова, јер је то дубоко противно међународном праву", поручио је Дачић.