latinica  ћирилица
22/07/2016 |  18:19 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Блаце код Коњица – скоро цијело српско село на продају (ФОТО/ВИДЕО)

На територији општине Коњиц прије рата је живјело више од 7.000 Срба. У прољеће 1992. године већина их је напустила огњиште и до данас се нису вратили.
Блаце код Коњица – цијело српско село на продају - Фото: РТРС
Блаце код Коњица – цијело српско село на продајуФото: РТРС

Село Блаце, надомак Коњица, слика је повратка Срба у Федерацију БиХ. Данас је у рушевинама, а Срба тамо нема. Зато је све и зачудио оглас да се у овом селу продаје 245.000 метара квадратних земљишта, скоро читаво село. 

Неколико дестина километара вожње уским макадамским путем и стиже се у село Блаце кодк Коњица, на 1.218 метара надморске висине. На први поглед, пејзаж као са разгледнице. Сеоска идила. Али, становника нема. У прољеће 1992. године припадници тзв. Армије БиХ убили су их или протјерали. Суд БиХ осудио је само једног Ибру Мацића на 10 година затвора због убиства немоћних старица.

Миле Куљанин, бивши становник села Блаце, истиче да су убијене жене које нису могле да бјеже.

Фото: РТРС

- Убијене су, поливине бензином и запаљене. Мени су убијени тамо и отац и брат - каже Куљанин.

Након крвавог пира, село је спаљено. А данас, послије 24 године, српске куће су у рушевинама.

Фото: РТРС

Срби се не враћају на своја огњишта. Поред зидова и темеља у остацима српских кућа, сада пасу краве и овце. У Блацама бораве само номади из сусједних села. Они кажу да пријератни становници не долазе у село.

Недавно се појавио и оглас за продају 245.000 земљишта у Блацама. На први поглед читаво село. Некадашњи ставновници страхују да ће Срби нестати и из земљишњих књига и катастра.

Самир Мујагић, продавац некретника, каже да није ријеч о читавом селу, него парцели прије села, те да власник парцеле посједује и три куће у Блацама.

Фото: РТРС

Некадашњи становници Блаца кажу да не знају ко је поставио оглас, али поручују да село није на продају.

Међутим, у Блацама скоро ништа не говори да су овдје некада живјели Срби. Српско село Блаце је у протеклом рату избрисано са географске карте. Једини доказ да су овдје икада живјели Срби, јесте црква. У Блацама се преживјели мјештани, расути широм свијета, окупе посљедње недјеље у јулу, посјете огњишта и прислуже свијеће прецима.