latinica  ћирилица
22/07/2016 |  16:47 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Белгијанци улажу у бијељински Елвако (ВИДЕО)

Белгијска компанија Петро танк заинтересована је за покретање производње цистерни за течна горива у погонима бијељинске фабрике Елвако, која је због вишемилионских дуговања у предстечајном поступку.
Бијељинска фабрика Елвако - Фото: РТРС
Бијељинска фабрика ЕлвакоФото: РТРС

Белгијанци планирају опремање погона, обуку радника и већ за три мјесеца би могли да покрену производњу цистерни по којим су познати у свијету. Руководство Елвака се нада да ће већина радника бити задржана, а у наредном периоду и повећан број запослених на 200. 

Компанија Петро танк би у Бијељини производила цистерне у погону процесне опреме. Елвако има капацитет, али машине су застарјеле, па ће у модернизацију бити инвестирано најмање 1,5 милиона евра да би се покренула производња. Око милион евра је потребно за сировину и остале материјале.

Вили Карпени, власник компаније Петро танк, каже да је потребно око три мјесеца за инсталирање опреме, након чега би се кренуло са производњом, док је за обуку радника на машинама потребно око мјесец дана.

Из белгијске комапније наводе да им је познато да у Елваку раде квалификовани радници који већ дуже обављају ове послове, али да ће бити потребна одређена модернизација. Истичу и да у овој фази планирају запошљавање најмање 50 радника.

Елвако је у предстечајном поступку и рачуни предузећа су блокирани. Зарадом од уговореног посла за холандску фирму панела и ограда, не могу да покрију обавезе и ово је једини начин да се предузеће врати међу лидере у метало-прерађивачкој индустрији.

Срђан Текић, генерални директор Елвака, каже да је с обзиром на огромна наслијеђена дуговања, више од 24 милиона КМ, те недостатак тржишта и оргомне обавезе, овај потез био једини излаз да се Елвако поново покрене.

Ово је рјешење и за 115 радника којима  редузеће дугује пет плата, а доприноси им нису уплаћени од маја 2014. године.

Милош Пекић, предсједник Синдикалне организације Елвака, истиче да би за раднике продаја предузећа била од огромног значаја, јер радници желе да раде и да им се редовно уплаћују допринси.

Радници и руководство Елвака надају се и сарадњи са једном фирмом из Сарајева која је заинтересована за поновно покретање производње електрода. Имају обезбијеђено тржиште и технологију и у наредних годину - двије могла би поново да их врати на домаће и свјетско тржиште. Предстечајни поступак у Елваку требало би да буде окончан 29. септембра, а стечајни у октобру, када би се стратешки партнери могли укључити у производњу.