latinica  ћирилица
22/07/2016 |  16:26 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Лијевче пољe: Ратари задовољни приносом и квалитетом жита (ВИДЕО)

У Лијевче пољу завршена је жетва пшенице. У општинама Градишка, Лакташи и Србац ратари који су примијенили комплетне агротехничке мјере остварили су приносе и преко седам тона по хектару.
Пшеница - жетва - Фото: РТРС
Пшеница - жетваФото: РТРС

Нижу овогодишњу откупну цијену, која је у просјеку око 32 пфенига, ратари ће надокнадити подстицајним средствима Владе Републике Српске чија би исплата требало да услиједи почетком сљедећег мјесеца.

Дио овогодишњег рода ће због повољније цијене на иностраном тржишту, завршити и ван граница Републике Српске.

Процјена је да су пољопривредници у општинама Градишка, Лакташи и Србац у амбаре и силосе ускладиштили преко 40.000 тона хљебног жита. Ратари задовољни приносом и квалитетом жита.

Организованог откупа пшенице овогодишњег рода није било. Већина ратара пшеницу је ускладиштила у властитим складиштима. Мањи дио пшеницу је продао у два предузећа која се баве производњом сточне хране, док у неким предузећима најављују и извоз по повољним цијенама.

- Пшеница ће вјероватно отићи за извоз. Тренутно нуде од 34 до 34.5 фенинга. Ми бисмо били задовољни са неких 35 јер код нас је сваки фенинг велика ствар, рекао је Мирко Ромић "Вив агро", Повелич,

Осим откупне цијене пшенице ратари у Лијевче пољу могу рачунати и на подстицаје Министарства пољопривреде по три основа. Већ су искористили 100 литара регресиране нафте по хектару. Рачунају и на обећаних 250 марака по хектару пријављених површина и исплату подстицаја на основу оствареног приноса.

- Што ће пољопривредни произвођачи добити путем откупљивача када откупљивачи доставе све податке министарству, нагласио је Драган Малиновић, шеф Подручне јединице ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Градишка.

Подстицајна средства Владе и ресорног министарства праву вриједност имаће ако буду исплаћена на вријеме, кажу ратари који већ размишљају о сљедећем производном циклусу. Према најавама из ресорног министарства исплата би могла да услиједи почетком августа.

- Ако се не исплати, мислим да ће идућа сјетва бити преполовљена, додао је Ромић.

У три општине Лијевче поља министарство ће на основу подстицаја ратарима исплатити 1,7 милиона марака за произведену и предату пшеницу.