latinica  ћирилица
22/07/2016 |  16:07 ⇒ 18:33 | Аутор: СРНА

Касиповић: Разматрано подношење тужбе против Агенције за статистику БиХ

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је да је Влада Републике данас констатовала да се активности институција Српске у вези с пописом становништва одвијају оптимално и са темељним циљем да се дође до тачних, аутентичних и употребљивих података.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Касиповић је навео да је обављен најважнији задатак који је био пред Владом - конципирање законског оквира на темељу којег би се дошло управо до таквих података о попису.

"Комисија за праћење имплементације донесених закључака Народне скупштине Републике Српске и координисања активности о попису, као и Влада, констатовале су да је досадашњи дио активности спроведен оптимално", додао је Касиповић.

Наводећи да предстоји још много посла, Касиповић је истакао да ће Влада заједно са другим институцијама у Српској спровести све што је неопходно да се овај велики и важан посао за Српску реализује на прави начин.

Касиповић је рекао да је Влада врло озбиљно приступила обавези да реализује све закључке НаСРС са 17. сједнице одржане 21. јуна .

"С тим у вези, разматрано је и покретање тужби због евентуалне одговорности у досадашњем раду у Агенцији за статистику БиХ. Наравно, водили смо рачуна и о апелацији Младена Босића Уставном суду, сматрајући то озбиљним фактом, као и о активностима члана Предсједништва из Републике Српске Младена Иванића", додао је Касиповић.

Према његовим ријечима, у овом тренутку најважније је да се обезбиједе тачни и аутентични подаци пописа за Републику Српску.

"Питање одговорности за агенцију која дјелује на нивоу БиХ, у сваком случају, је прије питање одређених институција на нивоу БиХ", додао је Касиповић.

Влада је данас разматрала и усвојила Информацију радне групе за праћење имплементације закључака Народне скупштине Републике Српске и координисање активности о попису, а у вези са спровођењем закључака НСРС о попису становништа.