latinica  ћирилица
22/07/2016 |  15:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Врховни суд Француске: Лагард ће се судити за аферу "Тапи"

Врховни апелациони суд Француске одлучио је данас да директорки Међународног монетарног фонда Кристин Лагард мора да се суди због њене улоге у огромним државним исплатама тајкуну Бернару Тапију 2008. године, када је била на функцији министра финансија Француске, јавља Ројтерс.
Кристин Лагард (Фото: epa/Stephen Jaffe) -
Кристин Лагард (Фото: epa/Stephen Jaffe)

Суд је одбацио њену жалбу на децембарски налог за њено извођење пред Суд правде Републике, који се бави предметима везаним за прекршаје државних функционера, због немарног поступања у афери која је избила након што је утврђено да је Тапи примио 404 милиона евра новца пореских обвезника.

Лагардова је под формалном истрагом од 2014. године за немар у дуготрајној правној драми коју је покренуо Тапи оптуживши једну банку за проневјеру током 1990-их када је продавао спортску опрему њемачког дива Адидаса, преноси агенција Франс прес.

Уколико Лагардова буде осуђена пријети јој годину дана затвора и новчана казна од 15.000 евра, пренијела је раније француска агенција.

Актуелна шефица ММФ-а је негирала било какву злоупотребу службеног положаја, као и тврдње да је радила по налогу тадашње предсједника Николе Саркозија.

Она је била министар финансија под Саркозијем у 2008. години, када је одлучила да дозволи арбитражу у спору између Тапија и банке Креди Лионе, која је дјелимично у државном власништву.

Као резултат арбитраже, пресуђено је да Тапија исплати тело задужено за решавање банкарских дугова, којим управља држава.

Оптужба за немар потиче управо зато што је Лагардова дозволила приватну арбитражу и зато што није оспорила пресуду, која је била изузетно корисна за Тапија, али штетна за државу.

Тапију је у фебруару 2015. године наложено да влади врати новац који му је исплаћен.

Одбор директора ММФ-а је у фебруару изабрао Лагардову поново за директорку те међународне финансијске институције, што је њен други мандат на тој функцији, који службено почиње сљедеће недјеље, наводи Франс прес.

Међународни монетарни фонд путио је снажну подршку својој генералној директорки Кристин Лагард, поводом одлуке Врховног апелационог суда Француске да се она изведе пред суд због њене улоге у огромним државним исплатама тајкуну Бернару Тапију 2008. године, када је била министар финансија Француске.

"Извршни одбор ММФ-а је обавјештен о најновијем развоју ситуације у вези са овим питањем и истиче да и даље има повјерења у способности генералне директорке да ефикасно обавља своју дужност", изјавио је портпарол ММФ-а, Гери Рајс, а преноси агенција Франс прес.