latinica  ћирилица
22/07/2016 |  15:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Јасна порука да је НДХ била воља хрватског народа

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас да поништавањем пресуде Алојзију Степинцу, као и покушајем његове канонизације, "Хрватска шаље јасну поруку да је злочиначка НДХ била истинска воља хрватског народа за својом државом а да су усташе биле борци за хрватску слободу а не највећа љага и срамота у хрватској историји".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Изјаве хрватских званичника да је данашња Хрватска насљедница ЗАВНОХ-овске Хрватске су обична пропаганда за међународну заједницу", истиче Линта.

"Бројне чињенице непобитно показују да је Алојзије Степинац злочинац јер је активно учествовао у стварању фашистичке НДХ, јер се заклео на вјерност и подршку Павелићевом режиму, јер је био иницијатор прекрштавања православних Срба и јер никад није протестовао против оснивања Јасеновца и других концентационих логора за Србе, Јевреје и Роме", истиче се у писаној изјави Линте.

Он додаје да је Степинац све вријеме знао за покоље, и упркос повременим протестима, никада није доводио у питање подршку злочиначкој НДХ.

"Важно је нагласити да је Степинац још прије априла 1941. године био веома негативан према Србима и православљу и да је одржавао везе са бројним усташким првацима у Загребу на челу са Милом Будаком", додаје Линта.

Он сматра да због неспремности хрватског народа да јасно осуди геноцид над Србима у злогласној НДХ и активну улогу Степинца у припреми, спровођењу и оправдању геноцида, не постоји никаква могућност успоставе међусобног повјерења и помирења између Срба и Хрвата.