latinica  ћирилица
22/07/2016 |  15:48 ⇒ 18:35 | Аутор: СРНА

Кошарац: Недопустиво да Шаровић буде лидер антиреферендумске кампање

Члан Главног одбора СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је недопустивим да се потпредсједник СДС-а Мирко Шаровић постави на чело кампање против референдума о Дану Републике Српске и негирања његовог значаја.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

За Шаровићеву изјаву да референдум о Дану Републике Српске генерално не може ништа промијенити, Кошарац је оцијенио да је политички тенденциозна и супротна интересима грађана Српске.

- У овој изјави манифестовао је своју улогу, а његова улога дефинитивно је улога главног човјека Бакира Изетбеговића - истакао је Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ.

Према његовим ријечима, оно што данас за Бакира Изетбеговића ради Шаровић некада су за Алију Изетбеговића радили Мирко Пејановић, Татјана Љујић Мијатовић и други.

- Забрињавајућа је трансформација Шаровића као бившег предсједника Републике према сарајевској политичкој потреби - рекао је Кошарац.

Истичући да не разумије Шаровићеву изјаву да се након референдума ништа неће десити ,Кошарац је навео да референдумом Република Српска показује своје демократско, уставно право да њени грађани изразе став о неком питању.

- Зашто Мирко Шаровић заједно са политиком Бакира Изетбеговића то покушава да минимизира? Који су разлози? - пита Кошарац и додаје да о томе треба питати и оне људе који су учествовали у доношењу одлуке о проглашењу Републике Српске 9. јануара 1992. године - Момчила Крајишника, Радована Караџића, Војислава Максимовића и друге.

Наводећи да је недопустиво што је Шаровић, који је и министар спољне трговине и економских односа БиХ, преузео обавезе СДА и неких људи из међународне заједнице да негира оно што су званичне институције Републике Српске одлучиле Кошарац је изразио увјерење да ће то грађани знати санкционисати.

Шаровић је изјавио да је СДС подржала референдум о Дану Републике због општих околности, али да сматра да референдум генерално не може ништа да промијени.