latinica  ћирилица
22/07/2016 |  14:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Коалиција око САД: Кључни моменат за борбу против ИД

САД и њихови савезници из коалиције за борбу против Исламске државе саопштили су данас да су достигли "кључни моменат" у својој кампањи да поразе ту организацију, упркос вишемјесечном ограниченом напретку на терену и великим терористичким нападима.

У саопштењу, које је издато након дводневних преговора у Вашингтону, гдје су се окупили министри одбране и спољних послова из око 30 земаља, указује се на стабилан напредак ирачких снага и бораца сиријске опозиције док се приближавају Мосулу, сједишту ИД у Ираку, и Раки, њиховој бази у Сирији.

"Наша коалиција и наши партнери на терену протјерали су припаднике ИД из скоро половине територије коју је некада заузимала у Ираку и 20 одсто у Сирији", рекао је амерички државни секретар Џон Кери, пренио је АП.

Кери је у четвртак позвао чланице коалиције предвођене САД да повећају размејну инфомација и да буду креативније у борби против Исламске државе која, како је упозорио, настоји да регрутује више припадника прихватањем нових језика и ширењем ка новим подручјима.

Кери је оцијенио да коалиција око САД напредује у борби против ИД, а да се, како се процјењује, број припадника те организације смањио за једну трећину.

Он, такође, сматра да би преузимање контроле од Исламске државе над ирачким градом Мосулом представљао "критичну прекретницу" у сукобима с том организацијом.

"Додатни напори су, међутим, потребни", рекао је Кери и, као примјер, навео да је кључно срушити структурне баријере како би се омогућила већа размјена информација о пријетњама.