latinica  ћирилица
22/07/2016 |  13:57 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

"Ревизија историје и увреда за жртве" -реаговања на поништење пресуде Степинцу

Предсједник Србије Томислав Николић упозорио је да Хрватска, укидањем пресуде хрватском надбискупу Алојзију Степинцу, затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе, те врши притисак на папу Фрању у вези са канонизацијом Степинца.
Надбискуп Алојзије Степинац (крајње десно) Фото: Викимедија -
Надбискуп Алојзије Степинац (крајње десно) Фото: Викимедија

"Хрватска затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе, али ако овако настави ископаће понор у који ће да упадне и остане сама, без подршке цивилизованог, антифашистичког и антинацистичког дела човечанства", истакао је Николић.

Николић је за напоменуо да он лично припрема доказе о хрватском кардиналу, те да ће тај материјал предочити комисији у Ватикану, а прије тога делегацији Српске православне цркве.

Он је рекао и да је добио увјеравања од папе Фрање да неће бити журбе са одлуком о канонизацији Степница, зато што би би био први хришћански светац кога СПЦ и остале православне цркве не би признале.

Николић подсјећа да Степинац никада није осуђен у Хрватској, како у НДХ тако и у "данашњем правном сљедбенику те усташке државе".

"Осуђен је у Југославији, а Србија је насљедник и правни сљедбеник свих Југославија, и са тим су сагласне све новостворене државе, бивше чланице Југославије и Србије и Црне Горе", рекао је Николић.

ВУЛИН: ВИКАР УСТАШКЕ ВОЈСКЕ ТЕШКО МОЖЕ ДА СЕ НАДА "РЕХАБИЛИТАЦИЈИ"

Министар за рад Србије Александар Вулин изјавио је да Алојзије Степинац, који је за српски народ био викар усташке војске, тешко може да се нада "захвалном сјећању и рехабилитацији".

Вулин је изразио наду да судови у Хрватској неће бити ажурни само када је у питању пресуда загребачком надбискупу у НеДХ Алојзију Степинцу, него да ће ту енергију употријебити да ријеше и српске захтјеве у вези са имовинским правима, пензијама.

Он каже да би волио да се политика не мијеша у овај случај и сам судски поступак, те да се нада да ће судови дати јасну слику ко је и шта је био Степинац, пренијели су београдски медији.

"За српски народ, неко ко је био викар усташке војске, тешко да може да се нада захвалном сећању и рехабилитацији", рекао је Вулин и додао да ће хрватско правосуђе знати да цијени управо ове историјске чињенице.

СНП: ОДЛУКОМ ХРВАТСКОГ СУДА НАСТАВЉЕНА ПОЛИТИКА НАЦИСТИЧКЕ НДХ

Одлуком загребачког Жупанијског суда да у цијелости поништи пресуду надбискупу Алојзију Степинцу, Хрватска је отклонила и најмању сумњу да наставља политику нацистичке НДХ и њеног усташког поглавника Анте Павелића, саопштила је Српска народна партија.

У саопштењу ове партије, која је чланица владајуће коалиције у Србији, напомиње се да је Степинац благосиљао страшне злочине над Србима, Јеврејима и Ромима и као највиши представник Католичке цркве и Ватикана, а никада се није оградио од звјерстава усташког режима.

СНП сматра да је судском рехабилитацијом Степинца садашња Хрватска истовремено рехабилитовала и политичко насљеђе Адолфа Хитлера, који је управо у Хрватској усташкој творевини имао једног од највећих савезника.

"Данашњи званичници Хрватске отворено пропагирају идеологију и циљеве нацизма, као и отворену мржњу према Србији и српском народу, али таква политика не наилази на критике земаља чланица ЕУ", наводи предсједник СНП Ненад Поповић.

Због тога СНП поставља питање да ли је рехабилитација Алојзија Степинца и промовисање нацизма и усташтва, заправо политика која наилази на одобравање ЕУ.

ДСС: РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ И УВРЕДА ЗА ЖРТВЕ

Судска одлука којом је поништена пресуда загребачком надбискупу Алојзију Степинцу покушај је ревизије историје и ослобађање свих одговорних за злочине извршене на територији НДХ и увреда за жртве, изјавила је предсједница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић. Она је истакла да је пресуда доказ да Хрватска све радикалније одбацује антифашизам као цивилизацијску тековину и један од темеља на којима почива савремено друштво.

"Судска одлука је увреда за све жртве, историјске чињенице и ударац за покушај помирења на овим просторима. Поставља се питање да ли након изложбе о Степинцу у Европском парламенту и поништавања судске пресуде слиједи и проглашавење Алојзија Степинца за свеца?", навела је Ивићева у писаној изјави.

Оцијенила да таква Хрватска нема никакво право било коме да дијели лекције, а најмање Србији, додајући да је срамота Европске уније да нијемо посматра, па и одобрава свакодневне уцјене Хрватске.