latinica  ћирилица
22/07/2016 |  12:31 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Представници Синдиката правосуђа и Министарства правде о колективном уговору (ВИДЕО)

Представници Синдиката правосуђа Републике Српске и Министарства правде Републике Српске нису данас постигли договор о усаглашавању коначне верзије посебног колективног уговора за запослене у правосуђу.
Синдикат Правосуђа - Фото: РТРС
Синдикат ПравосуђаФото: РТРС

Предсједник Синдиката правосуђа Синиша Петровић рекао је након састанка да још нису прецизно дефинисане одредбе које треба да буду у посебном колективном уговору за запослене у правосуђу у вези са прековременим и ноћним радом, седмичним и годишњим одмором, радом за празнике, плаћеним и неплаћеним одсуством, правом на штрајк, те изразио наду да ће ускоро бити усаглашена коначна верзија посебног колективног уговора.

"Ми смо са представницима Министарства правде усагласили приједлог тих одредби. Ту нема ништа спорно, међутим, оне тренутно нису дефинисане и могу се тумачити овако и онако. Зато желимо да ургирамо да се све убрза и чекамо коначну верзију коју би требало да потврде или не потврде Министарство финансија и Влада Републике Српске", рекао је Петровић на конференцији за новинаре у бањалучком Дому синдиката.

Он је истакао да су представнике Министарства правде позвали да питају зашто се не усваја посебни колективни уговор који је усаглашен још прије два мјесеца.

"Плашимо се да не дођемо у правни вакуум и да не буду дефинисане неке ствари из посебног колективног уговора, на примјер, да труднице и мајке са дјететом до три године не раде у ноћним смјенама и слично. Како би се заштитили радници то треба дефинисати, као и одредбе за рођење дјетета, тежу болест, смрт члана породице, свадбу...", истакао је Петровић.

Помоћник министра правде Републике Српске Слободан Зец рекао је да су на основу добре сарадње са Синдикатом правосуђа усагласили текст посебног колективног уговора.

"На Влади Републике Српске је да одлучи да ли ће га прихватити. Све што су тражили синдикат и наше министарство смо усагласили и права радника су утврђена. С обзиром на то да права изискују одређена фианансијска давања из буџета Српске, о томе одлучује Влада. О томе ће Влада расправљати у веома кратком року", најавио је Зец.

С обзиром на то да је престао да важи општи колективни уговор, Влада Републике Српске донијела је одлуку којом дефинише одређене одредбе у вези са општим и посебним колективним уговорима.

Из Синдиката правосуђа раније су поручили да им не одговарају многе и недефинисане ставке из владине одлуке због чега инсистирају на доношењу посебног колективног уговора за раднике у правосуђу.