latinica  ћирилица
22/07/2016 |  12:30 | Аутор: СРНА

Лавров: Некомпетентна политика запада на Блиском истоку

Некомпетентна политика Запада на Блиском истоку и у сјеверној Африци изазвала је актуелну ситуацију у региону, рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Grigoriy Sisoev)

"Оно што се догађа на Блиском истоку и сјеверној Африци представља директан резултат веома некомпетентног и непрофесионалног става", рекао је Лавров.

Он је рекао да се у жељи да задрже доминацију, западни партнери понашају у региону као "бик у кинеској радњи". "У Ираку, збацивање режима проведено је под лажним изговором", рекао је Лавров.

Он је подсјетио да је Блиски исток мјесто гдје три религије - ислам, јудаизам и хришћанство - коегзистирају већ хиљадама година.

"Оно што се сада дешава у Сирији пријети да уништи етно-конфесионалну равнотежу која је сачувана упркос ратовима. Ако се та равнотежа уништи, то ће бити срамота за све нас", рекао је он, пренио је ТАС С.

Лавров је рекао да се број хришћана на Блиском истоку рапидно смањује, посебно у Сирији и Ираку.

"Потребно је зауставити ту тенденцију. Заједно са нашим колегама, укључујући колеге из Ватикана, одржаћемо неколико скупова на којима ћемо да скренемо пажњу на недопустивост хришћанофобије", рекао је Лавров.