latinica  ћирилица
22/07/2016 |  11:48 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Уставни суд: Неприхватљив захтјев бошњачких делегата у вези са закључцима Скупштине о попису

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске оцијенило је неприхватљивим захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса у вези са закључцима Народне скупштине Републике Српске о попису становништва БиХ.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Вијеће је одлучило да захтјев није прихватљив, јер из садржаја оспорених закључака, као и питања која они третирају, произлази да не садрже правне норме општег карактера.

Њима се, према оцјени Вијећа, изражава политички став Народне скупштине Републике Српске о питању пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, те одређује начин поступања одређених субјеката у вези са конкретном ситуацијом, саопштено је из Уставног суда.

Имајући у виду релевантне одредбе Устава Републике Српске и чињеницу да оспорени закључци имају карактер политичког, а не правног акта, Вијеће је, сходно томе, утврдило да није надлежно за њихово разматрање.

Одлучујући о прихватљивости захтјева Клуба делегата бошњачког народа у вези са Законом о јавним тужилаштвима Српске, Вијеће је утврдило да је у конкретном случају проведена процедура сагласна Уставу Републике Српске, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о овоме захтјеву.

Вијеће ће мериторну одлуку о захтјеву донијети у Уставом одређеном року у наредних 30 дана.