latinica  ћирилица
22/07/2016 |  10:08 ⇒ 10:26 | Аутор: СРНА

Марић: Кинеска компанија "ЦАМЦЕ" гради фабрику цемента у Новом Граду

Амбасадор БиХ у Кини Борислав Марић изјавио је да би кинеска државна компанија "ЦАМЦЕ" до Нове године требало да почне да гради фабрику цемента на подручју општине Нови Град у којој ће бити запослено око 200 радника.
Борислав Марић - Фото: СРНА
Борислав МарићФото: СРНА

Марић истиче да је ријеч о инвестицији вриједној око 80 милиона евра.

"Недавно сам се састао са управом тог кинеског предузећа. Они ће фабрику цемента градити сопственим средствима у сарадњи са домаћом `Фортис групом` и биће већински власници", рекао је Марић.

Он каже да је "ЦАМЦЕ" велико и озбиљно предузеће које се бави и изградњом водовода, те индустријских објеката у области петрохемије у Пакистану, Јужној Америци, Канади и другим земљама.

Говорећи о изградњи прве фазе ауто-пута Гламочани-Млиништа, у дужини од 61 километра, Марић је изразио наду да ће све процедуре у вези са тим послом, вриједним око 660 милиона евра, бити завршене до краја године.

"Све структуре од ентитета до нивоа БиХ морале би да појачају активности у том смислу. Нико не смије да кочи овај посао јер су кинески инжењери већ боравили у Српској и снимили ситуацију. Слично треба поступити и у случају изградње ауто-пута Бањалука-Приједор, са интенцијом да се исти продужи до Новог Града са краком према Козарској Дубици и Хрватској", поручио је Марић.

Он је рекао да би Српска требало да много активније разговара са кинеским компанијама о комерцијализацији Аеродрома Бањалука и каснијем привлачењу нискобуџетних авио-компанија.

"То је посебно значајно, јер је Кина и са БиХ потписала споразум да у наредном периоду побољша економије 16 земаља Централне и Источне Европе. За то имају фонд од 10 милијарди евра, а средства за сваки добар пројекат одобравала би највећа кинеска државна инвестициона банка Ексим", рекао је Марић.

Он је нагласио да је при крају припрема за потписивање споразума БиХ и Кине о туристичкој сарадњи.

"То би могло резултовати великим групним посјетама кинеских туриста који су познати по томе што троше велики новац у иностранству. Посебно су заинтересовани за све што је у вези са антифашистичком прошлошћу Републике Српске и БиХ, Велимиром Батом Живојиновићем и снимањем култног филма `Валтер брани Сарајево`", рекао је Марић.

Он је навео да са функције одлази 1. септембра, као и да на његово мјесто долази Антон Рил.

Марић је изразио захвалност што је имао шансу да у два мандата буде амабасадор БиХ у Кини, унапређује економске и друге односе двије земље и сретне три кинеска предсједника.