latinica  ћирилица
22/07/2016 |  09:55 | Аутор: Б92

Француска полиција наредила брисање свих снимака из Нице

Анти-терористичка јединица француске полиције наложила је властима у Ници брисање свих снимака напада камионом на Дан пада Бастиље, пише Фигаро.
Напад у Ници - Фото: Getty Images
Напад у НициФото: Getty Images

Лист је дошао у посјед документа у коме се уз пријетњу кривичном одговорношћу градским властима налаже да "потпуно обришу готово 24 часа снимака" са камера које покривају променаду на којој је живот изгубило више од 80 људи у терористичком нападу камионом.

"Обришите све снимке настале између 14. јула у 22.30 часова и 15. јула у 18 часова", наводи се у документу који прецизира на којих шест камера би требало обратити посебну пажњу.

Такође, додаје се да би градске власти требало да уклоне све снимке са било које камере над којом имају контролу, а која је "могла да сними дио злочина".

"Ово је први пут да нам неко тражи да уништимо доказе. Центар за видео надзор и град би могли да буду тужени због овога, а наши службеници ни немају ингеренције да раде овакве ствари", рекли су за Фигаро извори из градске власти.

Полиција је након напада затражила 30.000 сати материјала са камера. Тужилаштво је потврдило да је захтјев за брисање послат, а као разлог је наведено "спречавање неконтролисане дистрибуције снимака напада".

"Од хиљада камера у граду, њих 140 има снимке који су од интереса за истрагу", навело је француско тужилаштво.

Како се наводи, полиција је наводно већ ускладиштила све снимке у својој архиви.