latinica  ћирилица
22/07/2016 |  09:49 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Агенцији и федералном Заводу за статистику прослијеђена Босићева апелација

Апелација на одлуку директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића, коју је Уставном суду БиХ упутио предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, прослијеђена је Агенцији и федералном Заводу за статистику.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Директор федералног Завода Емир Кремић рекао је да рок за одговор на апелацију истиче 1. августа.

Кремић је најавио да ће Агенција и Завод урадити детаљну анализу пописаног становништва које је спорно за Републику Српску, а ријеч је о 196.000 људи који су према попису резидентни.

"Припремамо одговор на апелацију јер је свима захтјев дошао појединачно. И мене занима ко све спада у тај број од 196.000 становника, шта су то све знали у Републици Српској о њима, а ја нисам", рекао је Кремић за "Ослобођење".

У формираној бази се, према Кремићевим ријечима, одмах препознају одговори, па ће сви дупло пописани бити брисани на једном од мјеста на којима су евидентирани.

Босић је апелацију упутио 29. јуна, након што је Јукић донио одлуку о јединственој методологији обраде података пописа из 2013. године.

У апелацији, Босић наводи да побија одлуку којом су, као једностраним актом директора Агенције за статистику БиХ прекршене одредбе Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода које се односе на принципе законитости, владавине права, правне сигурности, равноправности грађана и ентитета, те недискриминације, а апеланти сматрају да су испуњени сви Уставом предвиђени услови за оцјену уставности и законитости побијаних одлуке и Јединственог програма обраде података.

У апелацији се, између осталог, наводи да Јединственим програмом обраде података, објављеним и донесеним уз одлуку, није испоштован принцип законитости јер је Јединствени програм у супротности са базичним законом о попису становништва.

У апелацији су цитиране и законске одредбе о томе ко су стални становници државе, међу којима и она да се "пописана лица која не испуњавају критеријуме који су успостављени дефиницијом уобичајеног мјеста становања у мјесту пописивања, односно не живе нити се очекује да ће живјети у мјесту пописивања, у непрекидном периоду од барем 12 мјесеци, сматрају привремено присутним лицима и стога их не треба рачунати у укупан број становништва тог пописног подручја".