latinica  ћирилица
22/07/2016 |  09:01 ⇒ 09:34 | Аутор: РТРС

Дачић: Београд и Загреб да "спусте лопту"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Београд и Загреб треба да "спусте лопту" у својим односима.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Дачић се сагласио са ставовима бившег хрватског предсједника Иве Јосиповића, који је позвао актуелног хрватског предсједника Колинду Грабар Китаровић да се прекине неконструктивна хистерија против Србије и проблем ријеши договором.

"Желимо са њима да решавамо билатералне проблеме, али код њих се дешава повратак у прошлост, на ту реторику, покушај рехабилитације /хрватског кардинала Алојзија/ Степинца, негирање његовог учешћа у геноциду над српским народом, усташки поздрав", рекао је Дачић за РТС.

Он је запитао у којој земљи се данас узвикује "зиг хајл", као што се у Хрватској узвикује "За дом спремни".

Што се тиче хрватских пријетњи блокадом српских евроинтеграција и захтјева да Србија укине Закон о универзалној надлежности за суђење за ратне злочине, Дачић је рекао да се Београд тога није уплашио.

"Недостојно је да неко на такав начин комуницира. Србија сигурно неће дозволити ни много већим и јачим земљама да је понижавају, него што је Хрватска", рекао је Дачић.

Он је поновио да би Загреб прво то морао да затражи од 11 земаља чланица ЕУ, међу којма је и Њемачка, које имају те форммулације.

"По нашем закону који је донесен на ургирање међународне заједнице суђено је и за Сребреницу, али и за злочине над Хрватима у Хрватској, а то им тада није сметало", додао је Дачић.

Он је рекао да се због увођења ванредног стања грађанима Србије не препоручује да одлазе у Турску, а уколико ипак одлуче да иду неопходне су мјере опреза.

Каже да је још прије неколико дана, када је био покушај пуча, дата препорука грађанима да уколико не морају не путују у Турску, те да је сада сутуација мало мирнија, али да је увођење ванредног стања подразумијева могуће полицијски час, забране окупљања.

"Ми и даље не препоручујемо грађанима да одлазе у Турску, али ако су тако ријешили неопходне су мјере опреза. Да избјегавају јавна мјеста, да носе са собом увијек пасоше и да се ако је потребно јаве нашем конзулату за сваки вид помоћи", рекао је Дачић на РТС-у.

Дачић је рекао и да није поредио пуч у Турској са 5. октобром, већ да је говорио о утицају спољног фактора и да догађаји у тој земљи могу довести до већег таласа миграната, али да је Србија показала да може да управља кризним ситуацијама.

Он каже да је Турска због спољне политике била предмет разних спољних утицаја, те да је у том контексту поредио пуч у тој земљи са 5. октобром.

"Нисам поредио 5. октобар и пуч, али јесам страни утицај", рекао је Дачић, који је и лидер СПС.

Извор: Танјуг/Срна