latinica  ћирилица
22/07/2016 |  07:57 ⇒ 13:18 | Аутор: Агенције

Трамп прихватио кандидатуру за предсједника и обећао безбједнију Америку (ВИДЕО)

Доналд Трамп званично је прихватио кандидатуру за предсједника САД обећавши да ће Америка бити безбједнија.
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

Рекао је да ће се, као предсједник, залагати за смањење криминалне стопе и за провођење закона и реда у земљи.

У говору у Клевланду, гдје је и прихватио номинацију, Трамп је обећао да ће "ставити Америку на прво мјесто", оптуживши демократску противницу Хиларy Клинтон да је иза себе, током мандата државне секретарке, оставила "смрт, разарање, тероризам и слабост".

"Злочину и насиљу који данас погађају наш народ ће ускоро доћи крај", рекао је Трамп.

Док су његове присталице узвикивале "Затвори је", због њеног дјеловања у америчкој спољној политици, Трамп им је одмахнуо и рекао: "Поразимо је у новембру“.

Контроверзни бизнисмен је поново рекао да ће изградити "велики зид" на граници како би се зауставиле илегалне миграције, банде и дрога. На другој страни, рекао је да се Клинтонова залаже за масовну амнестију, масовну имиграцију и масовно безакоње.

"У нашој земљи има скоро 180.000 илегалних имиграната са кривичним досијеима, који слободно лутају и пријете грађанима", рекао је Трамп.

Трамп је оптужио и актуелну администрацију на челу са демократом Бараком Обамом да је "изнјеверила" градове из унутрашњости САД у сферама образовања, радних мјеста и борбе против криминала.

"Имам јасну поруку. Криминал и насиље који муче нашу нацију ће ускоро бити искоријењени. Почевши од 20. јануара 2017. године, безбједност ће поново бити успостављена. Основна дужност власти је да заштити животе грађана и свака власт која у томе не успије, јесте власт која није достојна да води народ. Ми не можемо себи да приуштимо да будемо толико политички коректни", рекао је Трамп.

Изненађујуће, Трамп се дотакао и шкакљиве теме за републиканце, права ЛГБТ заједнице.

"Учинићу све да заштитим наше ЛГБТ грађане од насиља, од стране идеологије мржње. Као републиканцу, драго ми је да чујем да сте поздравили ово што сам управо рекао", навео је Трамп.

Трампов говор нису пратили бивши предсједници из породице Буш, који се оштро противе његовој кандидатури, као ни сенатор Тед Круз, чије име је извиждано, након што је одлучио да не подржи Трамп.