latinica  ћирилица
21/07/2016 |  20:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Пребјегли турски војници страхују за своје животе

Осморица турских војника, који су хеликоптером пребјегли у Грчку послије неуспјелог војног пуча у Турској, страхују да ће бити убијени уколико се врате у своју домовину, изјавила је данас једна од њихових адвоката Василики Илиа Маринаки.

Маринаки, која заступа четворицу војника, рекла је да пребјегли војници вјерују да ће "на један или други начин изгубити своје животе" у Турској, пренио је Ројтерс.

Она је истакла да војници вјерују да ће бити на крају убијени, независно од тога да ли ће смртна казна бити поново уведена.

Грчки суд осудио је раније данас осморицу турских војника на условну казну од два мјесеца затвора.

Војници, које турске власти траже како би им код куће судио војни суд због учешћа у покушају пуча, затражили су азил у Грчкој.

Они ће остати у притвору до судског рочиста на којем ће се разматрати њихов случај.

Свих осам официра су добили исту казну, при чему је суд у Александрополису приликом изрицања казне усвојио олакшавајуће околности, прихвативши да су они дјеловали под пријетњом.

Пилот хеликоптера је истовремено ослобођен оптужби да је прекршио прописе летења.

Турска тражи изручење осморице припадника своје војске, али они негирају учешће у пучу и затражили су азил у Грчкој тврдећи да страхују за своју безбједност у свјетлу чистки које турске власти спроводе у периоду послије неуспјелог покушаја војног удара.

Осам војника, од којих су три мајора, три капетана и два подфицира, слетили су 16. јула у град Александруполис.