latinica  ћирилица
21/07/2016 |  19:45 | Аутор: sputniknews.com

Турски пилот сам донио одлуку о обарању руског авиона Су-24

Турски пилот је у новембру прошле године сам донио одлуку да обори руски авион Су-24 који је, према верзији турске стране, већ напустио ваздушни простор Турске, изјавио је у интервјуу за Спутњик замјеник предсједника владајуће турске Партије правде и развоја и посланик Парламента Јасин Актај.
Турски војни авион Ф-16 - Фото: АП
Турски војни авион Ф-16Фото: АП

Авијација Турске је 24. новембра прошле године оборила руски бомбардер Су-24. У Анкари тврде да је оборени авион нарушио турски ваздушни простор. Министарство одбране Русије тврди да се Су-24 налазио на небу изнад Сирије.

Посланик је истакао да је ситуација са обореним руским авионом представљала нејасне тренутке за Турску.

“Наравно да су нарушавање ваздушног простора током 17 секунди и понављање таквих нарушавања недопустиви, али оставимо то по страни. Одлука да се авион обори донесена је у ваздуху. Такве одлуке доноси пилот и он се руководи правилима примјене силе. Међутим, он може себи да приушти могућност да не обори авион који је нарушио ваздушни простор на кратко вријеме и који намерава да га напусти“, рекао је Актај.


“Обарање руског авиона, који је, као што је било јасно, већ напуштао ваздушни простор, подиже питања“, додао је он. Истовремено он је истакао да је Турска штитила дејства свог пилота “да не би доводила у питање наша правила примјене силе.“

“Као крајњи резултат Турска и Русија ријешиле су проблем између себе, хвала Богу. Ако се извјештаји о хватању пилота који су оборили Су-24 потврде, то ће допринијети бољем односу између Русије и Турске и стимулисати постојеће споразуме између држава“, рекао је он.