latinica  ћирилица
21/07/2016 |  19:06 ⇒ 20:01 | Аутор: Агенције

Завршен први круг гласaња за шефа УН, Јеремић задовољан

Амбасадори држава чланица Савјета безбједности Уједињених нација одржали су први круг гласања за новог генералног секретара, али ниједан од дипломата није желио да коментарише исход.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

Амбасадори су се изјаснили охрабрују ли или не кандидатуре 12 политичара, који ће бити обавијештени о резултатима. Могуће је да Аустралијанац Кевин Рад буде 13. кандидат. Вук Јеремић изузетно задовољан резултатом првог круга гласања.

Aмбасадори 15 држава чланица Уједињених нација окончали су данас у Њујорку прву рунду гласања за новог генералног секретара УН, али нису желели да коментаришу ток седнице, одржане иза затворених врата.

"Прва рунда је завршена... Кандидати ће бити обавијештени о резултатима", рекао је кратко председавајући Савјета безбједности, јапански амбасадор Коро Бешо. 

Амбасадори сталних чланица, улазећи у салу за сједнице Савјета безбедности УН, такође нису жељели претјерано да коментаришу ставове својих држава о избору наредног генералног секретара, истичући да је важно да се, у важном тренутку за свјетску организацију, избор обави брзо.

Процес је почео тако што се 15 чланица Савјета безбједности изјаснило да ли "охрабрују", "не охрабрују" или "не желе да се изјасне" о појединачним кандидатима. Иако резултати неће бити познати јавности, државама које су номиновале кандидате биће саопштено колику подршку су њихови кандидати добили.

"Важно је да изаберемо најбољег кандидата. Нисам у позицији да објелоданим позицију Француске", рекао је пред сједницу француски амбасадор при УН Франсоа Делатре.

Француски амбасадор је, такође, рекао да је у садашњој ситуацији "улога Уједињених нација важнија него икада раније", као и да будући генерални секретар мора да има вјештину и одлучност да води ту организацију.

Америчка амбасадорка Саманта Пауер је прије почетка гласања, такође, одбила да открије којег кандидата ће подржати Вашингтон, наводећи да та особа мора да покаже "вођство, организационе способности као и одлучност да се руководи принципима УН".

"Желимо да се нови генерални секретар брзо изабере како би имао времена да се припреми за ову улогу", рекла је америчка амбасадорка.

Британски амбасадор Метју Рајкрофт је навео да "није прекасно" за кандидатуру Аустралијанца Кевина Рада, који је недавно обзнанио да има аспирације да се нађе на челу УН.

Јеремић: Настављамо кампању, идемо у други круг

Бивши министар спољних послова и кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић каже да је изузетно задовољан резултатом првог круга тајног гласања, и да у други круг улази са опрезним оптимизмом.

"Све што могу да кажем је да сам изузетно задовољан резултатом и да имамо добру позицију уочи другог круга гласања. Постоји могућност да се оно одржи већ идуће недјеље", изјавио је Јеремић Танјугу.

"Настављамо са динамичном кампањом и у други круг улазимо са опрезним оптимизмом", истакао је Јеремић.

Напоменуо да је кандидатура Србије запажена као једина која је испраћена концизном и транспарентном платформом.

Поред Јеремића, кандидати за мјесто генералног секретара УН су бивша хрватска министарка спољних послова Весна Пусић, некадашњи шеф УНХЦР-а Антонио Гутерес, аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора и Наталија Герман из Молдавије.

Такође, на списку кандидата су Бугарка Ирина Бокова, Новозеланђанка Хелен Кларк, Словенац Данило Турк, Игор Лукшић из Црне Горе, Македонац Срђан Керим, Словак Мирослав Лајчак и Костариканка Кристијана Фигерес.

Уобичајено је да се процес избора оконча до октобра. Нови генерални секретар ће функцију од Бан Кимуна преузети у јануару наредне године.

Јеремић освојио девет позитивних гласова у УН

Према незваничним и непотврђеним информацијама, кандидат Србиије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић, освојио је девет позитивних гласова од 15 држава чланица Савјета безбједности.

АФП: Гутерес води

Кандидат за новог генералног секретара Уједињених нација Антонио Гутерес појбедник је првог неформалног гласања чланица Савјета безбједности Уједињених нација, објавио је дописник АФП из свјетске организације. На другој позицији је кандидат Словеније Данило Тирк.

Објавите резултате, тражи предсједавајући Генералне скупштине

Председавајући Генералне скупштине УН Моргенс Ликетофт затражио је да убудуће резултати неформалних гласања о новог шефу УН буду доступни јавности, будући да досадашњи начин на који се овај процес води "није у складу са најављеном транспарентношћу".