latinica  ћирилица
21/07/2016 |  19:02 | Аутор: СРНА

"Вишеградска група" - ЕУ се мора реформисати

ЕУ требају реформе које ће њеним државним парламентима дати више моћи, гарантовати поштовање европских слобода и осигурати безбједност под притиском таласа миграната, саопштили су данас лидери Вишеградске групе.

Лидери влада Пољске, Мађарске, Чешке и Словачке, или Вишеградске четворке састали су се у Варшави како би разговарали о изгледима ЕУ у свјетлу британске одлуке о напуштању блока, а прије неформалног самита ЕУ у септембру у Братислави.

"Ово је драматичан тренутак. Због одласка Британије, ЕУ губи своју глобалну улогу и постаје регионални играч. У Братислави морамо да смислимо како да врати ту глобалну улогу", изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан.

Лидери Вишеградске групе рекли су да је садашња политика Уније, посебно када је ријеч о прихватању миграната, гурнула Британију из блока и сагласили се да Британија треба да остане близак партнер Уније.

Из Варшаве је сугерисано и да се Британији треба дозволити да поново размотри своју одлуку о одласку.

Пољска и земље у региону види потребу за новим европским споразумом који би дао већу аутономију државама чланицама ЕУ, тврдећи да би то учинило чланство у блоку више атрактивнијим, те спријечило друге државе да напусте блок.

Западне земље вјерују да таква суштинска промјена није потребна, преноси АП.

Пољски премијер Беата Шидло рекла је да ЕУ, каква је у овом тренутку, "не задовољава очекивања Европљана".

"ЕУ мора да се врати својим коријенима и да се концентрише на права својих грађана, а мање на своје институције", изјавила је Шидло на конференцији за новинаре.

Она је истакла да земљама-чланицама блока треба дати већу контролу у процесима доношења одлука у ЕУ, нарочито када се ради о новим обавезама за чланове, као прошле године када се од њих очекивало да прихвате унапријед одређени број миграната.