latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:55 ⇒ 18:11 | Аутор: Агенције

Одобрено ванредно стaње у Турској, широка овлашћења за Ердогана

Турски парламент одобрио је тромјесечно ванредно стање и свеобухватна овлашћења предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану послије неуспелог покушаја војног пуча. Замјеник турског премијера Нуман Куртулмус најавио је да ће Турска слиједити примјер Француске и након увођења ванредног стања привремено суспендовати примјену Европске конвенције о људским правима. Савјет Европе очекује обавјештење од Анкаре о суспендовању Конвенције.
Анкара (Фото: planet-turquie-guide.com) -
Анкара (Фото: planet-turquie-guide.com)

Од 550 посланика Парламента Турске, 356 је гласало за одобрење тромјесечног ванредног стања широм Турске, док је 115 био против.

Владајућа Странка правде и развоја, коју је основао Ердоган а на власти је од 2002. године, у парламенту има већину од 317 посланика.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је синоћ прогласио тромјесечно ванредно стање усљед прошлонједељног неуспјелог војног пуча и истакао да ће то омогућити властима да ефикасније раде на извођењу одговорних за пуч пред лице правде, пренио је Ројтерс.

Француска је увела ванредно стање након терористичких напада у новембру прошле године, кад су исламисти у Паризу убили 130 људи.

Замјеник турског премијера Куртулмус је у изјави за турску телевизију НТВ рекао раније да би званична Анкара могла да укине ванредно стање већ за мјесец или мјесец и по.

Додао је да је током покушаја војног пуча било "структурних и индивидуалних" обавјештајних пропуста и да је у току рад на реорганизацији војске, пренијела је НТВ.

Савјет Европе саопштио је да очекује да Турска што прије обавијести генералног секретара СЕ Торбјорна Јагланда о суспендовању Европске конвенције о људским правима.

"Очекујемо да Турска обавијести генералног секретара Савјета Европе Торбјорна Јагланда да се позива на члан 15. о суспендовању Европске конвенције о људским правима", рекао је портпарол СЕ Данијел Холтген за Бету.

Суспендовање Европске конвенције у ванредном стању, предвиђено је чланом 15 ове конвенције, рекао је Холтген.

Холтген је нагласио да се, према члану 15. Европске конвенције о људским правима, суспензија не може односити на дио конвенције о праву на живот, праву на кажњавање мимо закона, забрани ропства и принудног рада и забрани мучења.

"Важно је напоменути да ће Европска конвенција о људским правима наставити да се примјењује у Турској, гдје ће се влада позвати на члан 15. како би суспендовала Конвенцију у појединачним случајевима", рекао је Холтген.

Према његовим ријечима, Европски суд за људска права одлучиће да ли захтјев испуњава критеријуме из Конвенције, нарочито критеријуме о пропорционалности предузетих мјера", додао је Хотген.

Навео је да се очекује од Турске да генералног секретара СЕ информише о предузетим мјерама.