latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:26 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Реаговања на одлуку о одржавању референдума о Дану Републике (ВИДЕО)

Клуб Хрвата у Вијећу народа НС РС неће уложити вето на одлуку о одржавању референдума о Дану Републике. Бошњачки представници, с друге стране не одустају од састанка са бошњачким чланом предсједништва и Предсједавајућим Савјета министара на тему референдума у Српској.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Много прашине подигло се и око изјаве Мирка Шаровића који је гостујући на сарајевској ТВ 1 рекао да рефендум неће имати никакав стварни значај те да је СДС одлуку о референдуму подржала због општих околности.

Хрватима не смета референдум о Дану Републике, јер је уставно право грађана да се изјасне о питањима за која сматрају да су битна, закључак је Клуба Хрвата у Вијећу народа НС РС. Лидери Бошњака, међутим не мисле тако а њихов најављени састанак на БиХ нивоу, у Српској се тумачи као тражење додатног раздора у и онако тешким односима у БиХ.

По питању одлуке о одржавању референдума српски представници и даље су јединствени, међутим, у СДС-ипак сада наводе да они подржавају одлуку због како су навели – општих околности, те да сматрају да референдум не може ништа да промијени.

- Референдум генерално не може ништа промијенити. То је потпуно јасно. Послије референдума биће дан послије референдума и опет ћемо имати питање рјешавања Дана Републике Српске. Пред нама су дуги разговори и унутар Српске и са партнерима у БиХ. Разумни људи знају да ће се десити управо то, рекао је Мирко Шаровић, потпредсједник СДС-а.

Генерални секретар СНСД, Лука Петровић оптужио је представнике СДС да се правдају својим политичким партнерима у Сарајеву, наводећи да му није јасно да ли Мирко Шаровић улази у антиреферендумску кампању коју воде бошњачке партије.

- Ко има право да каже да воља народа не обавезује никога и не може ништа да промијени? Воља народа је увијек била и биће императив за СНСД и ми ћемо се након референдума у складу са том вољом политички и понашати, истакао је Петровић..

Посланик СДА у парламенту БиХ Садик Ахметовић, који је јуче најавио бојкот референдума од стране Бошњака навео је да очекује да ће и ОХР, који штити Устав БиХ, реаговати и онемогућити спровођење референдума.