latinica  ћирилица
21/07/2016 |  17:04 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Добој: Пријава против бивше директорке Туристичке организације (ВИДЕО)

Истрага о неправилностима реконструкције добојске тврђаве окончана је кривичном пријавом против бивше директорке Туристичке организације Добој, Митре Ђуричић.
Тврђава Добој - Фото: РТРС
Тврђава ДобојФото: РТРС

Приписује јој се злоупотреба службеног положаја или овлашћења, присвајање, уништење или оштећење споменика културе.

Ђуричићева је због дешавања око спорне реконструкције у априлу ове године поднијела неопозиву оставку тврдећи да је изложена мобингу и притисцима појединаца на политичким функцијама и позицијама у градској управи. 

Реконструкција добојске тврђаве није имала сагласност надлежних институција а радови су довели до оштећења, утврдила је добојска полиција. Све је иницирала, како наводе, без сагласности Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и градске управе, бивша директорка ТО Митра Ђуричић.

Посао је добило предузеће Дрвопрерада Ђурић из Дервенте а уговор је гласио на више од 240.000 марака.

- На овај начин ТО града Добоја која се финансира из буџета града Добоја причињена је материјална штета у износу од 243.980 КМ, колико износи и противправна стечена имовинска корист за привредно друштво Дрвопрерада Ђурић Дервента, рекао је Стево Ступар, начелник Сектора криминалистичке полиције ЦЈБ Добој.

Ђуричићева је неколико мјесеци прије истраге поднијела неопозиву оставку на мјесто директора ТО Добоја тврдећи да је изложена мобингу и притисцима. Касније је у отвореном писму за све оптужила страначког шефа НДП-а Сретка Ђурковића, тврдећи да иза њеног прогона стоје његови лични интереси и пословне везе, што је Ђурковић негирао.

Ни Ђурковић ни Ђуричићева данас нису били доступни медијима. Да ће се кола сломити на Ђуричићевој спекулисало се и раније, јер је тврдња да је реконструкцију тврђаве радила без сагласности града мало одржива. Тим прије јер је за њу морао знати њен страначки шеф Ђурковић, који је у родбинским везама са власницима предузећа које је изводило радове.