latinica  ћирилица
21/07/2016 |  16:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер позвао Анкару да укине ванредно стање

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је данас да акције турских власти против универзитетских професора и научника послије неуспјелог покушаја пуча није у складу са турским законима и позвао Анкару да што прије укине ванредно стање.
Франк Валтер Штајнмајер - Фото: AP
Франк Валтер ШтајнмајерФото: AP

"Укидање лиценци универзитетским професорима и спречавање научника да напусте земљу - то су мјере за које не могу да замислим да могу да буду у складу са владавином права, а што је још важније, у складу са важећим законима у Турској", истакао је Штајнмајер, а пренио Ројтерс.

"И даље од Турске очекујемо да се придржава закона и да укине ванредно стање за три мјесеца, како је и планирано", навео је њемачки министар иностраних послова и додао: "Све друго би само повећало тензије унутар Турске и наштетило самој Турској".

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је синоћ увео ванредно стање, што је први пут још од осамдесетих година да је та мјера уведена у Турској.

Штајнмајер је рекао да не може да каже да ли је ванредно стање у Турској одговарајући одговор на покушај пуча, будући да Њемачка не располаже независно добијеним подацима о томе колико су пучисти дубоко интегрисани у турско друштво.